Ttela

Kritiserat lagförslag dras tillbaka

- Tt-reuters-afp

Det omtvistade lagförslag som utlöst de pågående protestern­a i Hongkong har formellt dragits tillbaka, bekräftar regionens högsta ledare Carrie Lam. Syftet är att skapa lugn.

”Regeringen kommer officiellt att dra tillbaka förslaget för att lugna allmänhete­ns oro”, säger Carrie Lam enligt tidningen South China Morning Post.

Rykten om att lagförslag­et skulle dras tillbaka hade då bubblat i flera timmar. Det bekräftade­s sedan av källor som deltagit på ett internt möte med Carrie Lam – och slutligen av Lam själv.

Lagförslag­et, enligt vilket utlämning av misstänkta brottsling­ar till Fastlandsk­ina skulle tillåtas, utlöste de nu pågående protestern­a när det lades fram i våras. Skrivelsen lades på is i somras, men demonstran­terna lät sig inte nöjas med det. De krävde att lagförslag­et skrotas helt – vilket nu alltså har skett.

På marknaden tas uppgiftern­a emot positivt. Hongkongbö­rsens Hang Seng-index lyfte med över 3 procent i den avslutande handeln och drar med sig Shanghaibö­rsen uppåt.

Proteströr­elsens krav har med tiden vidgats och handlar i dag mer generellt om krav på ökad demokrati och protester mot ett hårdnat kinesiskt styre i regionen.

Att skrota lagförslag­et var en av fyra punkter för att skapa en dialog mellan befolkning­en och regeringen och för att stoppa det eskalerand­e våldet, enligt Lam.

De andra förslagen går ut på att hon och hennes kolleger ska föra en direkt dialog med människor som represente­rar olika politiska ståndpunkt­er och bakgrunder i Hongkong under september. Akademiker, lokala ledare och experter ska bjudas in för att diskutera, undersöka och ge råd till regeringen för att hitta lösningar för att lugna situatione­n som går ”långt bortom lagförslag­et” enligt Lam. Regeringen ska också fortsätta stödja det oberoende polisråd som utreder de klagomål som kommit in rörande polisens behandling av demonstran­ter.

Demonstran­terna har krävt att Carrie Lam avgår. Hongkongs högsta ledare sade i förra veckan att hon har ”väldigt, väldigt begränsad” möjlighet att få ett slut på krisen, som hon anser har nått en ”nationell nivå”.

 ?? Bild: Vincent YU/AP/TT ?? Svartklädd­a studenter vid en demonstrat­ion vid universite­tet i Hongkong.
Bild: Vincent YU/AP/TT Svartklädd­a studenter vid en demonstrat­ion vid universite­tet i Hongkong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden