Ttela

Spännande september med många händelser

September är månaden då det händer mycket i Lilla Edet. Bland annat arrangeras kulturarvs­dagen. Det blir också invigning av replokal och inspelning­sstudio. Även höstmarkna­den går av stapeln.

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se

Redan till helgen, söndagen den 8 september, är det kulturarvs­dagen då två gratisarra­ngemang går samtidigt.

Det uppmärksam­mas i Ströms Slottspark där Lilla Edets kommun är arrangör. Flera föreningar visar upp sig, bland annat Hjärtums moppedrev och Ledöse MK där man kan rösta fram coolaste fordonet, och Hjärtums Hembygdsfö­rening.

– Kulturarv är ett stort begrepp, större än de flesta tror kanske. Det handlar inte bara om museer och gamla föremål utan allt vårt förflutna. Och även att vi alla är med och skapar vårt framtida kulturarv, säger Anna Svensson, kultursamo­rdnare.

Samma dag kan man även genomföra en guidad Pilgrimsva­ndring på cirka en kilometer, eller elva kilometer om man vill gå längre. Ljudaborgs kulturföre­ning är med i arrangeman­get och bjuder på en upplevelse med teater och musik. Här är det kommunen och Svenska kyrkan som samarbetar.

– Man får berättelse­n om St Olofs källa av Rolf Pettersson kyrkoherde i Västerland­a. Och Ljudaborg gör ett

” Vi hoppas att kulturtisd­agarna ska bli något som växer

Anna Svensson kultursamr­odnare

spännande möte i skogen. Kul med två arrangeman­g som är så olika, säger Anna Svensson.

Den 16 september kan bli en stor dag för många musikintre­sserade ungdomar. Då blir det invigning och öppet hus i ABF:S nya replokal och studio i det gamla stationshu­set vid Fuxernasko­lan.

24 september rullar kulturtisd­agarna igång. Nio stycken är inplanerad­e den här hösten:

– Det blir en körfest den första kvällen. Fem körer deltar. Vi hoppas att kulturtisd­agarna ska bli något som växer och som blir inarbetat så att det känns igen.

Fredagen den 13:e blir det barnteater i Folkets hus med Det stora sopäventyr­et.

I samma hus rullar bioprogram­met vidare med bland annat skräckfilm (Det: kapitel 2), komedi (Late night) barnfilm (Toy Stories) och action (Fast and furious).

Månadens sista händelse, den 28 september, blir också en av de mest publika då höstmarkna­den åter tar plats i torget i Lilla Edet. En variation av utställare närvarar, till exempel: ekologisk och närproduce­rad mat, hantverk och skönhetsvå­rd, det går också att fika och äta på plats.

I årets baktävling blir temat rulltårta. Jästdomare är Andreas Hjert, deltagare i Hela Sverige bakar, och efter prisutdeln­ing får allmänhete­n smaka på tävlingsbi­dragen.

 ?? Bild: Joachim Flodin ?? Ljudaborgs kulturföre­ning har erfarenhet av att spela med skogen som kuliss, de kommer att närvara på något sätt på Pilgrimsva­ndringen under kulturarvs­dagen.
Bild: Joachim Flodin Ljudaborgs kulturföre­ning har erfarenhet av att spela med skogen som kuliss, de kommer att närvara på något sätt på Pilgrimsva­ndringen under kulturarvs­dagen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden