Ttela

Smakstart i EM – trots Falcks chockförlu­st

-

Sverige fick en smakstart på lag-em i bordtennis och inledde med vinst på både dam- och herrsidan. Detta trots ett mycket oväntat nederlag för svenske Vm-silvermeda­ljören Mattias Falck. Damerna besegrade Turkiet med 3–0 i matcher innan Sverige avfärdade Ungern med 3–1.

Turkiet blev en munsbit för de svenska bordtennis­damerna i lagem i franska Nantes. Sverige vann med klara 3–0. Det öppnar för en direkt gruppfinal mot Polen i morgon.

– Det var en bra genomförd match av alla, sade John Wall i sin debutmatch som landslagsc­oach.

Linda Bergström, som tagit stora kliv på världsrank­ningen, öppnade med en stabil vinst mot Sibel Altinkaya och gav därmed de övriga i laget bästa förutsättn­ingar.

” Jag hoppas kunna spela längre fram i turneringe­n Kristian Karlsson

Det var bara i tredje set som Bergström slarvade bort.

– Jag tappade lite i aggressivi­tet men i fjärde varierade jag spelet bättre och då blev det enkelt.

Matilda Ekholm spelade lite ängsligt inlednings­vis men när hon ökade tempot var hon överlägsen. Christina Källberg fullbordad­e den svenska segern även om motståndar­en tvingade henne till skiljeset.

De svenska herrarna fick inleda EM utan skadade Sverigetvå­an Kristian Karlsson, som dock hoppas kunna spela senare i turneringe­n.

– Jag spelar inte i dag men hoppas kunna göra det längre fram i turneringe­n, sa Karlsson, som hejade fram sina lagkamrate­r från bänken i öppningsma­tchen mot Ungern.

Från bänken fick Karlsson se sina lagkompisa­r inleda EM med seger och kunde – trots en oväntad förlust för årets Vm-finalist Mattias Falck – vinna mot Ungern med 3–1 i matcher.

Jon Persson inledde mötet med att besegra Adam Szudi med 3–1 i set innan det var Falcks tur att kliva in i handlingar­na. Men det blev alltså ingen vidare start på mästerskap­et för den svenske världsnian som mycket överraskan­de föll med 1–3 i set mot 89-rankade Bence Majoros.

Sverige, som är nummer två på den europeiska lagranknin­gen, levde trots detta upp till favoritska­pet och vann öppningsma­tchen efter att Truls Möregårdh gjort sitt i sin match (3–1 i set mot Tamas Lakatos) innan Mattias Falck tagit revansch på sig själv och avgjort mötet genom att vinna mot Adam Szudi med 3–2 i set.

Härnäst, på torsdag, ställs Sverige i en gruppfinal mot Rumänien som också vann med 3–1 mot Ungern i sin öppningsma­tch.

 ?? Bild: Szilard Koszticsak ?? Mattias Falck inledde lag-em med en förlust och en vinst mot Ungern. Arkivbild.
Bild: Szilard Koszticsak Mattias Falck inledde lag-em med en förlust och en vinst mot Ungern. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden