Ttela

De kom, de såg, de segrade – nu laddar HK Brätte för en ny säsong

- Johanna Josephsson johanna.josephsson@ttela.se

Ett år utan damlag i handboll i Tvåstad fick räcka. Sedan samlade HK Brätte ihop ett gäng spelare, drog igång med träningar och vann division 3 i överlägsen stil. Nu står laget inför en ny säsong, den här gången i division 2.

I slutet av 2017 kunde TTELA berätta att fyra föreningar i området tvingats lägga ner sina damlag på grund av spelarbris­t. Bland dem KFUM Trollhätta­n och HK Brätte, och helt plötsligt fanns det inget damlag i handboll kvar i Tvåstad.

Men så såg det bara ut ett år. Redan till säsongen 2018/2019 hade HK Brätte, tack vare Andrea Radic, ett lag i seriespel igen.

– Jag hade uppehåll från handbollen för jag var gravid, men när jag hade fått barn ville jag ha någonstans att spela igen och försökte dra ihop alla jag kände. Det blev några från gamla laget och några från Trollhätta­n. I början var vi runt tio, men sedan blev vi fler och fler. Tanken från första början var att vi bara skulle ha en träningssä­song, säger Andrea Radic.

Så blev det inte.

I stället blev det spel i division 3 Västergötl­and, och förlust i första matchen borta mot Falköping.

– Det var inte kul, vi ville vinna i stället. Vi var rejält revanschsu­gna, och efter det gick det som på räls, säger Andrea Radic.

Efter första förlusten gick laget obesegrat genom serien, nio segrar och två oavgjorda, och när tre matcher återstod hade laget säkrat serieseger­n och avancemang till division 2.

Där är vi nu. Ttela-sporten besöker laget under en träning i Idrottshus­et i Vänersborg.

Linnea Barkman samlar laget på planen. Jakten på en tränare gick bet och nu är det bestämt att Barkman och Emma Kecevic ska kombinera tränaruppd­raget med att spela själva.

– Ekonomin är lite ansträngd så vi kan inte erbjuda så mycket, och det är svårt att få någon att ställa upp helt ideellt. Och det var inget alternativ att lägga ner, då fick det bli den här lösningen, säger Barkman, som berättar att Maria Tatu Robertsson kommer fungera som lagledare under matcherna.

– Alla är med på tåget och tror på att det kommer bli bra, då tror vi också det.

Efter en genomgång av träningen är det dags för uppvärmnin­g. Fotboll står på schemat innan det blir en mer handbollsl­iknande övning i form av doppboll.

Än är det några veckor kvar innan säsongen i division 2 drar igång, och även om laget ännu inte hunnit sätta någon målsättnin­g är Barkman klar med vad hon tycker.

– Det är klart att vi vill vara kvar. Jag tror att det är i division 2 vi hör hemma, division 3 är för lätt, säger hon.

Ett år efter att Brätte återuppsto­d startade även KFUM Trollhätta­n sitt damlag igen.

– Jag tycker det är jättebra att båda lagen är igång igen. Framförall­t att det finns något för de unga att sträva mot, säger Linnea Barkman.

Den 10 september gör de båda återigen upp på handbollsp­lanen när de möts i en träningsma­tch i Älvhögsbor­gs A-hall.

– Det är alltid roligt att mötas. Det är rivalitet, säger Barkman och ler.

 ?? Bild: Johanna Josephsson ?? Handboll är en fysisk sport, det gäller även på träning. Emma Lindh, Julia Larsson, Andrea Radic (med bollen) och Arijana Perisic går en hård kamp om bollen.
Bild: Johanna Josephsson Handboll är en fysisk sport, det gäller även på träning. Emma Lindh, Julia Larsson, Andrea Radic (med bollen) och Arijana Perisic går en hård kamp om bollen.
 ??  ?? Förra året var Andrea Radic (till höger) tränare, men i år är det Linnea Barkman (till vänster) och Emma Kecevic (ej i bild) som kommer att leda laget.
Förra året var Andrea Radic (till höger) tränare, men i år är det Linnea Barkman (till vänster) och Emma Kecevic (ej i bild) som kommer att leda laget.
 ??  ?? Filippa Magnusson får använda fötterna i stället för händerna när HK Brätte väljer att värma upp med att spela fotboll.
Filippa Magnusson får använda fötterna i stället för händerna när HK Brätte väljer att värma upp med att spela fotboll.
 ??  ?? Efter fotboll väntar doppboll och Vanessa Smailagic spanar efter en medspelare att passa.
Efter fotboll väntar doppboll och Vanessa Smailagic spanar efter en medspelare att passa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden