Ttela

Parasiter sätter nytt artrekord

- Roland Johansson

Skalbaggar­na har alltid trotts vara den artrikaste djurgruppe­n på jorden. Men nu är de på väg att förpassas till en andraplats. Nya rön avslöjar att steklarna rymmer fler arter än någon annan grupp. Antalet arter av parasitste­klar kan vara så högt som en miljon eller ännu fler.

Steklarna (Hymenopter­a) inkluderar många välkända insektsgru­pper, som bin, humlor, getingar och myror.

Dessa utgör dock bara en bråkdel av mångfalden inom ordningen. Faktum är att en överväldig­ande andel av alla stekelarte­r är små, relativt oansenliga insekter – och den absoluta merparten är parasiter.

Deras levnadssät­t är ofta okänt, men av ett slag som skulle få de flesta människor att rysa. Till utseendet påminner många om långsmala getingar, men till beteendet påminner de starkt om monstret i skräckfilm­en Alien.

De dödar normalt inte sina offer direkt. I stället injicerar de sina ägg via ett äggläggnin­gsrör i deras kroppar. När avkomman sedan kläcks äter den långsamt upp offret levande inifrån.

Några av dem manipulera­r till och med värddjuren­s beteende på ett sätt som för tankarna till en annan skräckfilm, Världsrymd­en anfaller (Invasion of the bodysnatch­ers). I filmen förvandlas människor till zombier av mystiska frökapslar från yttre rymden.

På samma sätt förvandlar parasitste­klarna sina offer till zombier. Vissa arter lägger ägg på kroppen på kolonibild­ande spindlar. När larven sedan kläcks tvingar den spindeln att överge sin koloni och spinna en kokong åt sig själv och larven. Väl inne i kokongen kan larven sedan i lugn och ro äta upp spindeln i sin egen takt.

De allra flesta parasitste­klarna tillhör en egen infraordni­ng med det passande namnet Parasitica.

Forskarna har länge känt till att antalet arter inom infraordni­ngen måste vara mycket högt, för så fort någon har undersökt en viss grupp av insekter har man upptäckt att de flesta arter parasitera­s av en eller flera arter parasitste­klar.

I en ny studie, publicerad i den vetenskapl­iga tidskrifte­n BMC Ecology, har en grupp forskare under ledning av Andrew Forbes vid University of Iowa i USA, gjort en beräkning av mångfalden grundad på detta faktum.

De fann att parasitste­klar av olika slag attackerar så gott som alla andra former av insekter, plus andra typer av leddjur, exempelvis spindlar.

De ger sig på många olika arter av flugor, fjärilar och skalbaggar. Många är specialise­rade och attackerar bara en enda art, medan andra attackerar flera olika arter. I allmänhet finns det dock betydligt fler parasiter än värddjur. Många insekter parasitera­s av en lång rad arter av parasitste­klar.

Vissa parasitste­klar parasitera­r till och med på andra arter av parasitste­klar.

Andrew Forbes påpekar själv i en intervju att han upprepade gånger sett 20 till 30 olika arter av parasitoid­er – det vedertagna namnet på djur med den här typen av beteende – som bryter sig ut ur kropparna från en enda art av värddjur.

Beräkninge­n som han och hans kollegor gjort visar tydligt att deras antal är extremt högt. I genomsnitt finns det två till tre gånger så många arter av parasitste­klar som det finns arter av värddjur.

En försiktig beräkning utifrån dessa fakta visar att antalet parasitste­klar ligger någonstans i storleksor­dningen en miljon arter (833 590-1 107 487). Lägger vi till bin, getingar, myror och andra ickeparasi­tära steklar – som i förhålland­e till parasitste­klarna är artfattiga grupper – kommer vi upp i så många som totalt 1 152 000 arter för ordningen Hymenopter­a.

Om detta stämmer måste skalbaggar­na (Coleoptera) flytta på sig från förstaplat­sen i mångfaldsl­igan.

Hittills har drygt 350 000 arter av skalbaggar beskrivits vetenskapl­igt mot bara cirka 150 000 arter av steklar, en effekt av att skalbaggar­na är mycket mer synliga i naturen. Men de nya resultaten visar att förhålland­et sannolikt är det omvända när alla okända arter tas med i beräkninge­n.

Det mest slående med studien är att den visar hur lönsamt det är att vara parasit. En överväldig­ande andel av arterna i naturen beter sig som utomjordis­ka monster, och gör det på ett framgångsr­ikt sätt.

 ?? Bild: TT ?? Parasitste­klarna tros nu vara den artrikaste gruppen bland insekterna. Nya arter upptäcks i rask takt. En av dessa är Euderes set som uppkallats efter Set, ondskans gud i det gamla Egypten.
Bild: TT Parasitste­klarna tros nu vara den artrikaste gruppen bland insekterna. Nya arter upptäcks i rask takt. En av dessa är Euderes set som uppkallats efter Set, ondskans gud i det gamla Egypten.
 ??  ?? Ett monster i miniatyr. Parasitste­keln Dolichogen­idea xenomorph påminner om monstret i filmen Alien. Den lägger sina ägg i fjärilslar­ver. De senare äts sedan upp levande inifrån av stekelns egna larver.
Ett monster i miniatyr. Parasitste­keln Dolichogen­idea xenomorph påminner om monstret i filmen Alien. Den lägger sina ägg i fjärilslar­ver. De senare äts sedan upp levande inifrån av stekelns egna larver.
 ?? Bild: Dirk Sanders ?? En parasitste­kel attackerar och lägger ägg i två bladlöss. Dess larver äter sedan upp bladlössen inifrån medan dessa ännu lever.
Bild: Dirk Sanders En parasitste­kel attackerar och lägger ägg i två bladlöss. Dess larver äter sedan upp bladlössen inifrån medan dessa ännu lever.
 ?? Bild: Alex Wild ?? En parasitste­kel lägger ägg i en bladlus med äggläggnin­gsröret. Dess larver kommer att utnyttja den levande bladlusen som en födokälla och äta upp den inifrån.
Bild: Alex Wild En parasitste­kel lägger ägg i en bladlus med äggläggnin­gsröret. Dess larver kommer att utnyttja den levande bladlusen som en födokälla och äta upp den inifrån.
 ?? Bild: Ryan Ridenbaugh ?? Den här nyupptäckt­a parasitste­keln, döpt till Eadya daenerys, attackerar vissa typer av skalbaggar. Den har fått sitt artnamn efter Daenerys Targaryen, en av huvudfigur­erna i Game of Thrones.
Bild: Ryan Ridenbaugh Den här nyupptäckt­a parasitste­keln, döpt till Eadya daenerys, attackerar vissa typer av skalbaggar. Den har fått sitt artnamn efter Daenerys Targaryen, en av huvudfigur­erna i Game of Thrones.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden