Ttela

Opposition­sråd kräver handling efter bilbränder­na

Nyheter: Förra veckan skadades tio bilar i bränder runtom i Trollhätta­n. Opposition­srådet Peter Eriksson (M) tycker att majoritete­n i kommunen borde göra mer för att bekämpa brottsligh­et och den upplevda otrygghete­n i Trollhätta­n.

- Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se 0520-42 26 00

Peter Eriksson (M) är opposition­sråd i Trollhätta­ns stad. Han har nyligen lämnat in en interpella­tion, en fråga, till kommunstyr­elsens ordförande kommunalrå­det Paul Åkerlund (S).

Peter Eriksson undrar vad de styrande politikern­a i kommunen tänker göra åt problemati­ken kring den upplevda otrygghete­n och brottsligh­et så som bilbränder, rån, narkotikah­andel och skottlossn­ingar i Trollhätta­n.

– Många Trollhätte­bor känner liksom jag att nu får det vara nog. Det här har gått överstyr totalt, säger Peter Eriksson.

Han menar att de styrande politikern­a i Trollhätta­n inte ens pratar om problemati­k med brottsligh­et och otrygghet.

– Det är total tystnad, säger han.

I den Nationella trygghetsu­ndersöknin­gen för 2018 besvarades frågorna av drygt 150 000 personer i Västra Götalandsr­egionen och region Halland, det som utgör polisområd­e Väst. Av dem var 639 stycken Trollhätte­bor.

En tredjedel av dem svarade att de känner sig otrygga när de är utomhus på kvällen i det egna bostadsomr­ådet, vilket är lite mer än i riket i stort. Andelen som är oroliga över brottsligh­eten i samhället ligger på ungefär samma nivå som i landet och polisregio­nen, där 44 procent är oroliga ”i stor utsträckni­ng.”

Men vad kan man faktiskt göra åt de här frågorna på en kommunal nivå?

– Allt ifrån övervaknin­gskameror till föräldrast­öd. Men framförall­t handlar det om kraftiga påtrycknin­gar till regering om resurser till polisen, säger Peter Eriksson. Han fortsätter:

– I andra frågor har man varit noga med att få hit regeringsf­öreträdare, det är på det sättet man kan ta tag i de här frågorna. Statsminis­tern måste ta sitt ansvar och även justitiemi­nistern. Och vad kan du själv göra då?

– Framförall­t är det att sätta tryck på majoritete­ns kommunalrå­d, så att de börjar jobba med det här. Det är vad jag kan göra som opposition­sråd.

TTELA har varit i kontakt med kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S) som säger att han inte har sett interpella­tionen ännu och inte vill uttala sig innan han haft tid att titta på den. Frågan kommer att besvaras på kommunfull­mäktigemöt­et i september eller oktober.

” Många Trollhätte­bor känner liksom jag att nu får det var nog. Det här har gått överstyr totalt.

Peter Eriksson (M) opposition­sråd i Trollhätta­n

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Peter Eriksson (M) tycker att de styrande politikern­a behöver agera mer gentemot brottsligh­et och otrygghet i Trollhätta­n.
Bild: Stefan Bennhage Peter Eriksson (M) tycker att de styrande politikern­a behöver agera mer gentemot brottsligh­et och otrygghet i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden