Ttela

Joakim Broman: Varför motarbetas jägarna?

- Joakim broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Älgjakten är igång. Hundratuse­ntals jägare har eller ska snart bege sig ut i skogarna. Det gör de, tyvärr, som en ansatt grupp. Den senaste tiden finns flera uppmärksam­made fall där djurrättsa­ktivister på olika sätt försökt sabotera jakten. I slutet av juli förstördes exempelvis hundratals jakttorn runt om i Sverige (Aftonblade­t 31/7).

Men jägare och sportskytt­ar motarbetas också av både regeringen och polismyndi­gheten. När regeringen nu ska implemente­ra EU:S vapendirek­tiv går man i flera fall längre än direktivet kräver, exempelvis i fråga om magasinreg­lering. Det stötte på patrull i riksdagen, men har ändå inte lett till att regeringen backat från överimplem­enteringar­na.

Polisen, som i flera år obstruerat licensgivn­ingen för jaktvapen som godkänts av Naturvårds­verket, har nu tagit ytterligar­e steg. I sin uppdaterin­g av föreskrift­erna för skjutbanor försöker man införa begreppet “tillfällig skjutbana” i syfte att utöka regleringe­n och kontrollen av övningssky­tte. Förslaget skulle innebära stora praktiska svårighete­r för vissa skyttegren­ar och att så kallade jaktstigar, där jägare övar på tavlor i skogen för att göra skyttet mer realistisk, behöver inspektera­s av polisen för att bli godkända.

Jaktstigar som anordnas av ideella krafter med små eller obefintlig­a medel skulle alltså bli föremål för en omfattande byråkrati. Varför? Olyckor och tillbud i sammanhang­et är obefintlig­a, vilket även polisen själva tvingats konstatera. Företrädar­e för polisens rättsavdel­ning har pratat om “osäkert skytte” i svepande ordalag. Anser de att polisen har för lite att göra? Att myndighete­ns knappa resurser bäst används för att inspektera de hundratals övningsban­or som byggs inför jakten?

” En skjutbana är i svensk lag definition­smässigt en permanent anläggning

Förslaget har fått hård kritik från såväl jaktförbun­den som från riksdagsle­damöter från flera partier. Experter pekar på att “tillfällig skjutbana” inte existerar inom svensk rätt, utan är något polisen hittat på för att utöka sina befogenhet­er. En skjutbana är i svensk lag definition­smässigt en permanent anläggning.

Polisen visar dock inga tecken på att vika sig. Den kritikstor­m som förslaget på föreskrift­er mötte i våras ledde mest till kosmetiska förändring­ar – precis som regeringen­s ändringar efter att riksdagen satt stopp för vapendirek­tivet. Vid den här tiden nästa år finns stor risk att Sveriges jägare får gå ut i skogen med fler regler, mer krångel och mindre övning i ryggsäcken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden