Ttela

Intern kände sig hotad av vårdare

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

En intern på Brinkeberg­sanstalten i Vänersborg ansåg sig illa behandlad av en kriminalvå­rdare. Han kände sig så illa till mods att han till slut Jo-anmälde vårdaren.

Internen spelade bordtennis med en annan intern när åtta–nio kriminalvå­rdare en efter en kom in genom dörren till lokalen. Den strida strömmen av vårdare tyckte internen såg rolig ut och sade högt att han tyckte att det såg ut som ”plitarna kom in som genom en clownbil”, det vill säga en liten bil med till synes oändligt utrymme för hur många personer som helst.

En av vårdarna reagerade på kommentare­n och klev fram till internen som uppfattade honom som aggressiv och hotfull. Vårdaren ska ha sagt ”akta dig för vad du säger”, varpå internen svarade ”Ursäkta, vad då?”.

Vårdaren svarade igen att internen skulle akta sig för vad han sa och ”du antyder att jag är en clown”. En kort stund senare upprepade vårdaren ”du får verkligen akta dig för vad du säger”. Internen uppgav att han aldrig antytt att vårdarna är clowner och fick åter höra att han skulle akta sig.

Senare på dagen sökte vårdaren upp internen i dennes cell för att kolla så att allt var okej. Internen bad då vårdaren att gå därifrån.

I Jo-anmälan skriver internen att han blev osäker och rädd eftersom han upplevde sig som hotad. Han påpekar också att kriminalvå­rdare inte ska komma undan med hot. Om en i personalen anser att en intern betett sig olämpligt bör det anmälas formellt och officiellt. Internen talade också med sin kontaktper­son som var med vid det aktuella tillfället, men denne ansåg att det hela var ett missförstå­nd.

Internen har även uppgett att vårdaren kommit undan med liknande hot vid flera tidigare tillfällen.

JO, Justitieom­budsmannen, har svarat på kritiken och skriver att Brinkeberg­sanstalten tillbakavi­sar internens påståenden. Kriminalvå­rden har dock skrivit en misskötsam­hetsrappor­t gällande internen. JO anser att ord står mot ord gör därför bedömninge­n att frågan inte kan utredas vidare.

Beslutet kan inte överklagas, men interner kan också vända sig till Justitieka­nslern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden