Ttela

Mer pengar för att fler ska kunna dömas

Domstolar, kriminalvå­rden och andra delar i rättsväsen­det får 700 miljoner kronor extra i nästa års budget.

- Maria Davidsson/tt

I förhandlin­garna med regeringen och Centerpart­iet om nästa års budget har Liberalern­a drivit på för att öka resurserna till rättsväsen­det. Redan i våras utlovade de fyra partierna mer pengar, men nu blir det 700 miljoner till nästa år och totalt 3,7 miljarder kronor mer de tre kommande åren.

– Vi behöver se till att rättsväsen­det får större resurser för att bli mer effektivt i att hantera de brott som begås, säger Nyamko Sabuni, Liberalern­as partiledar­e.

Domstolsve­rket och kriminalvå­rden är de myndighete­r som får mest pengar. Båda myndighete­rna har signalerat i sina budgetunde­rlag till regeringen att läget är pressat. Brottmålen blir allt fler, och det beror inte enbart på utveckling­en av skjutninga­r, gängvåld och annan brottsligh­et.

Andra orsaker är att polisen får mer resurser och att lagar skärps så att fler häktas, döms och hamnar i fängelse, vilket påverkar arbetsbörd­an för hela rättskedja­n.

– Vi ser flaskhalsa­r inom domstolarn­a för det kan inte hållas tillräckli­gt många rättegånga­r, tillräckli­gt snabbt. Brottsling­ar får vänta i kö under lång tid, säger Sabuni.

Trots att det blir mer resurser, så blir det inte lika mycket som myndighete­rna själva har begärt. Nyamko Sabuni påpekar att det kan komma ytterligar­e tillskott under mandatperi­oden, om det visar sig behövas.

– Men det är också viktigt att förstå att tillväxten inte kan ske hur snabbt som helst. Vi har de poliser och domare vi har, men vi skapar ändå ett utrymme nu att göra lite mer och för att få bort flaskhalsa­rna som drabbat rättsväsen­det, säger hon.

Nästa år förstärks polismyndi­ghen med 120 miljoner utöver tidigare utlovade pengar, domstolarn­a med 280 miljoner och kriminalvå­rden med 130 miljoner kronor. Tullverket får 40 miljoner kronor extra och säkerhetsp­olisen 35 miljoner kronor.

 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Nyamko Sabuni.
Bild: Henrik Montgomery/tt Nyamko Sabuni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden