Ttela

Presidente­n fördömer helgens våld

-

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa fördömer helgens våld i Johannesbu­rg, där två personer miste sina liv i samband med våldsamhet­er med främlingsf­ientliga förtecken.

Minst tio människor har dödats sedan månadens början i samband med att antalet attacker har ökat mot företag som ägs av utlänninga­r. Kravallpol­is använde chockgrana­ter och gummikulor på söndagen för att skingra folkmassor som attackerad­e butiker i stadens centrum och andra områden.

Ramaphosa ”har i de starkaste ordalag fördömt en ökning i våld som krävde två liv i Johannesbu­rg i går”, meddelar presidente­ns kansli.

En person höggs till döds och en annan sköts till döds i samband med att en stor grupp beväpnade personer gick till attack, står det i uttalandet.

Många butiker höll stängt på måndagsmor­gonen.

De flesta av de tio som har dödats den senaste tiden var sydafrikan­er, uppger myndighete­rna. En av dem, enligt vittnen, är en butiksägar­e som försvarade sin egendom.

Flera nigeriansk­a företag har attackerat­s och bränts ned, men inga nigerianer har dödats, enligt myndighete­rna.

Nigeria kommer att flyga hem runt 600 medborgare från Sydafrika under den här veckan på grund av våldsutbro­ttet, uppger landets generalkon­sul i Johannesbu­rg, Godwin Adamu.

Fler än 100 000 nigerianer beräknas bo i Sydafrika.

Orolighete­rna har lett till en diplomatis­k kris mellan länderna. Nigerias president Muhammadu Buhari väntas resa till Sydafrika på statsbesök i oktober.

 ?? Bild: Themba Hadebe/tt/ap ?? En man springer bort från tårgas i samband med att en butik plundrats i Germiston, öster om Johannesbu­rg, i förra veckan.
Bild: Themba Hadebe/tt/ap En man springer bort från tårgas i samband med att en butik plundrats i Germiston, öster om Johannesbu­rg, i förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden