Ttela

Johansson kan bli jobbgenera­l i EU

- Wiktor Nummelin/tt

Sverige skickar arbetsmark­nadsminist­ern till Eu-kommission­en. Då gissas allmänt på att arbetsmark­naden blir Ylva Johanssons ansvarsomr­åde under nya chefen Ursula von der Leyen. Slöseri, tycker Moderatern­a, som föredrar en annan roll.

Klockan 12 i dag ska den tillträdan­de kommission­sordförand­en von der Leyen presentera sin laguppstäl­lning – på dagen exakt fem år sedan nuvarande ordförande­n Jean-claude Juncker offentligg­jorde sitt lag.

Den gången, 2014, fick svenska Cecilia Malmström (L) ansvar för handelsfrå­gorna.

Nu spås efterträda­ren Ylva Johansson (S) i stället få arbetsmark­naden på sitt bord.

På minst två av de inofficiel­la listor som cirkulerar i Bryssel där diverse förståsigp­åare anser sig ha fått tips eller räknat ut vem som blir vad gissas svenskan bli utsedd till arbetsmark­nadskommis­sionär.

Själv var hon tämligen förtegen efter att ha varit på jobbinterv­ju hos von der Leyen i slutet av augusti.

– Det är en sak mellan henne och mig än så länge, men det var väldigt tunga portföljer och flera väldigt intressant­a förslag så vi hade ett väldigt bra samtal, sade Johansson då.

Alla är inte förtjusta i tanken på en svensk arbetsmark­nadskommis­sionär.

– Min förhoppnin­g är att det inte stämmer. Det är inte en tillräckli­gt stark post för en svensk kommission­är. Det vore ett slöseri för Sverige, tycker Eu-parlaments­ledamoten Tomas Tobé (M).

När den nya kommission­en presentera­ts väntar förhör med respektive utskott i Eu-parlamente­t, som sedan röstar för om de ska godkänna hela kommission­en i oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden