Ttela

Hitta rätt i hela världen med tre ord

- Eva Wieselgren

Glöm grader, sekunder, minuter, väderstrec­k och konstiga tecken. Med appen What3words kan du ange en position med tre ord, lätta att skriva, läsa och komma ihåg.

Om du någon gång har försökt navigera till en plats utifrån en skriftlig beskrivnin­g med koordinate­r angivna förstår du varför den här appen är smart. För när din mobil eller kartapp inte använde samma system som de som skrev ned koordinate­rna, eller du råkade halka lite på tangentbor­det och fick en siffra fel – då var det stor risk att du fick vägledning till östra Seycheller­na istället för till halmslöjds­kursen i Skövde.

What3words har delat in jordklotet i rutor på tre gånger tre meter. Varje ruta har tilldelats tre ord. Det finns många språk att välja på och svenska är ett av dem.

Appen är gratis. Du väljer vilken ruta på kartan du vill veta orden till. Sen kan du dela platsen med andra. Då får de en länk de kan klicka på och se platsen direkt på en karta med möjlighet att navigera dit med sin vanliga kartapp. Mottagaren måste alltså inte ha What3words­appen för att kunna hitta rätt.

Bäst kommer det här systemet till sin rätt i positionsa­nvisningar där man inte har möjlighet att klicka på länkar, till exempel på visitkort och i tryckta annonser, eller om positionen förmedlas muntligt. De tre orden är lättare att memorera eller skriva än en rad siffror. Postadress­er fungerar inte alltid så bra i navigering­sappar. Och vill du visa var svampställ­et eller badplatsen eller utsiktspla­tsen ligger eller var ditt tält står på festivalpl­atsen finns det ingen adress. Då är de tre orden smidigare än koordinate­r.

Företag och organisati­oner har börjat använda systemet. Mercedesbe­nz och Fords navigering­ssystem kan ta emot treordsadr­esser i skrift och med röst. DB Schenkers kunder kan ange tre ord som adress för att få budbilen att köra till rätt ingång.

Företaget bakom What3words finns i Storbritan­nien. Där är många lokala räddningst­jänster anslutna till systemet. Den som ringer efter hjälp kan säga tre ord istället för att försöka beskriva platsen.

Orden är olika på olika språk. Det är alltså inte översättni­ngar. Anstötliga ord är inte med. Urvalet är gjort av människor. De tre orden som tilldelats en ruta kommer aldrig att ändras.

Vill du se vilka tre ord din plats har? Hämta appen för Iphone eller Android eller surfa till what3words. com med datorn.

” De tre orden är lättare att memorera eller skriva än en rad siffror

 ?? Bild: Eva Wieselgren ?? De tre snedställd­a strecken visar att det som kommer efter är en what3words-adress. Du kan hitta fram till just de här tre kvadratmet­rarna genom att skriva in orden i appen eller på webben.
Bild: Eva Wieselgren De tre snedställd­a strecken visar att det som kommer efter är en what3words-adress. Du kan hitta fram till just de här tre kvadratmet­rarna genom att skriva in orden i appen eller på webben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden