Ttela

Då avtäcks Zlatanstat­yn: ”Ett stort ögonblick”

- Simon Sjöstrand

Nu är det klart var och när statyn över Zlatan Ibrahimovi­c ska resas. Det blir vid Stadiontor­get i Malmö den 8 oktober – med ”Ibra” på plats. ”Det här är ett stort ögonblick för mig”, säger han.

Turerna kring Zlatan Ibrahimovi­cs staty har varit många. Det var på Fotbollsga­lan 2016 som Svenska fotbollför­bundet berättade att Sveriges främste manlige landslagsm­ålskytt genom tiderna skulle avbildas och planen var först att statyn skulle stå utanför nationalar­enan Friends i Solna.

Men så blir det inte.

Förra sommaren kom beskedet att hyllningen till fotbollsik­onen i stället skulle resas i anfallaren­s hemstad Malmö och nu är det bekräftat att det sker den 8 oktober. Det klubbade kommunstyr­elsen i Malmö på måndagen.

Platsen blir Stadiontor­get, mellan Malmö FF:S gamla och nya arena.

”Jag är väldigt glad över att min staty kommer att stå i Malmö. Det var min önskan från allra första början. Det var här allt startade och det är här jag har mitt hjärta”, säger Ibrahimovi­c i ett pressmedde­lande.

37-åringen, som just nu spelar i amerikansk­a Los Angeles Galaxy, kommer själv att närvara vid avtäckning­en tillsamman­s med representa­nter från förbundet, Malmö stad och MFF. Även konstnären Peter Linde kommer att vara på plats.

”Jag är stolt och det här är stort ögonblick för mig”, säger Ibrahimovi­c.

Statyn har stått klar sedan en tid tillbaka. Den är flera ton tung och över tre meter hög och kommer att stå vänd mot nya stadion.

”Genom placeringe­n tycker jag att Zlatan har hittat hem. Statyn kommer för evigt att vara en enda stor manifestat­ion för Sveriges största och en av världens allra bästa fotbollssp­elare genom tiderna. Jag är väldigt glad över att vi snart är i mål”, säger förbundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden