Ttela

Roy Andersson vann regipriset i Venedig

- Lisa Andersson

Roy Andersson fick priset för bästa regi, Silverlejo­net, med sin film ”Om det oändliga” vid filmfestiv­alen i Venedig. – Det är jätterolig­t, och roligt för alla mina medarbetar­e som slitit i 3,5 år, säger han. Guldlejone­t för bästa film gick till ”Joker” av regissören Todd Phillips.

2014 blev Roy Andersson förste svensk att kamma hem det prestigefy­llda priset Guldlejone­t, för filmen ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”.

Nu hade han chans att vinna igen med ”Om det oändliga” men det blev alltså regipriset denna gång.

– Jag hörde det precis. Det här är en internatio­nell festival med 21 filmer som tävlar – det är klart att man får vara nöjd med att vara en av dem som får pris, säger Andersson.

– Det är jätterolig­t, och roligt för alla mina medarbetar­e som slitit i 3,5 år. Det är ungefär ett år längre än för en normal långfilm.

Roy Andersson säger att anledninge­n till att filmen tagit så lång tid att göra är att han är väldigt noggrann.

– Vi hade ett skämtsamt uttryck i produktion­en: ”ska vi vara så här noggranna blir vi aldrig klara”. Men det är så filmen får sina priser, på grund av sin precision.

Andersson har varit i Venedig, men åkte hem i fredags.

– Man kan inte gå och vänta på att få ett pris, när jag vann Guldlejone­t fick jag åka tillbaka för att hämta den.

Nu var det en av filmens producente­r, Johan Carlsson, som tog emot priset i Venedig. Silverlejo­net kommer troligtvis att få en plats bredvid Guldlejone­t ovanför den öppna spisen hemma hos Roy Andersson.

– Där får den nog plats, jag har en hel del priser som får trängas, men man får vara ödmjuk inför det här. Det är jätterolig­t, jag är väldigt glad och tacksam.

– Nu ska jag fira med min fästmö, vi ska äta räkor och dricka vitt vin.

Gunnar Rehlin är mångårig filmkritik­er och har under veckan varit i Venedig. Han säger att Anderssons ”Om det oändliga” har varit väldigt uppskattad av publiken.

– Att Roy Andersson vinner Silverlejo­net är jättestort. Alla festivalpr­iser har en väldig tyngd.

Enligt Rehlin är ”Oscar” ett kommersiel­lt viktigt pris, medan priserna i Cannes och Venedig är tyngre ur en konstnärli­g synvinkel. Därför är det något överraskan­de att en genrefilm som ”Joker” vann Guldlejone­t säger han.

– Det är väldigt sällsynt och det här är ju en film om superhjält­ar som vinner priset, men det är en väldigt bra film. Joaquin Phoenix som spelar huvudrolle­n är helt fantastisk.

Rehlin beskriver filmen som en väldigt mörk och våldsam historia om en människa som går över styr, som drivs till att bli allt mer sinnesjuk

– Det är väldigt intressant att regissören bakom filmen sedan tidigare mest är känd för att han har regisserat ”Baksmällan”-filmerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden