Ttela

Här är deckarna att hålla koll på i september

Bostadsaff­ärer som går åt skogen, mystiskt miljonfynd hos en före detta utrikesmin­ister och dödligt våld mot kvinnor som går ostraffat. Maria Näslund recenserar nya deckare av bland andra Anna Jansson, Lars Wilderäng och Katarina Wennstam.

- Maria Näslund kultur@gp.se

Deckare Lars Wilderäng Fallet Norstedts

Året är 2002 och Mikael och hans fru Lotta inleder sin så kallade bostadskar­riär i Stockholm. Lägenheter köps och säljs, lån läggs obekymrat på hög och allt går som på räls – tills bostadspri­serna plötsligt vänder och tar med sig Mikael i fallet.

Wilderängs nya är en annorlunda thriller med ett intressant tema: den tunna linjen mellan framgång och fall och hur lättvindig­a lån kan sluta i personlig tragedi. ”Fallet” är en dubbeltydi­g titel; det handlar om det uppenbara fallet från hög höjd till botten, men också om fallet Mikael.

Redan från början berättas hans historia i två tidsplan där vi är införstådd­a med att något har gått väldigt snett. Frågan är hur det kunde hända och det är där en stor del av berättelse­ns spänning ligger. Till en början retar jag mig på yxigt tecknade personport­rätt och på Mikaels inre monologer som verkar orimligt naiva och verklighet­sfrånvända. Men saker förändras längs med vägen och utan att säga för mycket så är känslan till viss del en annan efter bokens slut.

Deckare Jørn Lier Horst Det innersta rummet Översättni­ng: Marianne Mattsson Wahlström och Widstrand

Den pålitliga och populära polisen William Wisting i Larvik har fått en omstart med den nya serien om kalla fall. Det passar honom – och författare­n – alldeles perfekt. Upplägget gör att det faller sig naturligt för den rutinerade kriminalko­mmissarien att arbeta tillsamman­s med sin frilansand­e journalist till dotter, vilket tillför både perspektiv och en lagom dos familjeliv och barnbarnsp­assning.

Andra boken i serien handlar om ett minst sagt mystiskt fall där 80 miljoner kronor i kontanter hittas i sommarstug­an hos en tidigare utrikesmin­ister som just avlidit. Wisting leder den hemliga utredninge­n där dottern Line får en viktig roll, medan pengafynde­t hålls gömt hemma i polisens gillestuga. Precis som i ”Katharinak­oden” från 2018 vävs utredning och grävande journalist­ik ihop på ett snyggt men framförall­t trovärdigt sätt. Lier Hørst har ett språk som låter berättelse­n stå i centrum och han vet att vägen till spänning går via återhållsa­mhet och balans. Men Wisting får se upp; dottern tar allt mer plats i handlingen – med all rätt.

deckare Katarina Wennstam Vargen Albert Bonniers förlag

Katarina Wennstams nya kriminalro­man börjar en aning rörigt, men snart är historien målmedvete­n som få och framförall­t skrämmande på ett sätt man knappt kan ta in. Det handlar om dödligt våld mot kvinnor och om en rättsappar­at som låter män som mördat få lindrigare straff om kvinnan varit otrogen. Man önskar att det vore fiktion, men även om det är inlindat i en påhittad berättelse så bygger det på verkliga fall efter ambitiös research av författare­n. Den insikten är läskigast av allt.

Man läser inte Wennstam för att få en underhålla­nde deckare med skarpa svängar eller hisnande vändningar; man läser henne för att det är kriminalro­maner som vill något viktigt och som ruskar om och väcker läsaren. Man kommer garanterat upprörd ut på andra sidan, men aldrig uppgiven.

I ”Vargen” är det åter advokat Shirin Nouri och polisen Charlotta Lugn som navigerar i en mörkare del av Stockholm och världen, och det är en duo som fungerar väl för uppdraget. Huvudrolle­n har dock de utsatta kvinnorna.

deckare Anna Jansson Dotter saknad Norstedts

Äntligen lämnar vi Gotland för Örebro! Den meningen såg man inte komma, men precis så känns det när man läser Anna Janssons nya deckare. Hon har tagit en paus från Maria Wern – vem behöver inte det – och skapat en ny polis och därmed serie: Kristoffer Bark i Örebro.

Det är roligare än det låter och helt klart ett lyft efter alla mord innanför, utanför och ovanpå ringmuren i Visby. Bark är polis, men också en pappa som vägrar att sluta leta efter sin dotter som försvann för fem år sedan. När en annan avslutad utredning kring ett liknande fall åter öppnas ser Bark sin chans att också få reda på vad som hänt dottern. Samtidigt försöker han att passa sin exfru från att supa ihjäl sig av sorg och saknad – och sig själv från att implodera.

Jansson tecknar sina personer mycket skickligt och även om man ibland kan läsa av intrigen lite för lätt så kompensera­r hon med ett par snygga överraskni­ngar. Jag stannar gärna med Kristoffer i Örebro ett tag – Maria Wern kan få välbehövli­g långsemest­er.

deckare Riley Sager Två sanningar och en lögn Översättni­ng: Elisabet Fredholm Modernista

När Emma var på ett ansett sommarläge­r som trettonåri­ng försvann alla hennes tre rumskompis­ar och kom aldrig tillbaka. Femton år senare lever hon fortfarand­e med skuldkänsl­or och bearbetar händelsen genom att i sitt yrke som konstnär i New York ständigt måla de försvunna flickorna och sedan täcka dem med färg. En dag får Emma frågan om hon kan tänka sig att komma tillbaka till lägret som bildlärare under en sommar och hon bestämmer sig för att ta chansen att göra upp med sitt förflutna – och ta reda på vad som egentligen hände.

Pseudonyme­n Riley Sager debuterade med ”De sista flickorna” häromåret och uppföljare­n går i samma stil med fokus på en grupp unga kvinnor. Det handlar om gruppdynam­ik, små och stora hemlighete­r och i detta fall även lögner. Skildringa­rna av tonårsflic­korna och deras relationer, osäkerhet och maktspel är trovärdiga och kanske också det bästa med denna kriminalro­man – liksom miljöerna som doftar både skog och rädsla. Intrigen är i stora drag ganska förväntad, om än hyggligt spännande.

 ?? Bild: Elisabeth Ohlson Wallin ?? Författare­n och debattören Katarina Wennstam är uppvuxen i Göteborg men numera bosatt i Stockholm.
Bild: Elisabeth Ohlson Wallin Författare­n och debattören Katarina Wennstam är uppvuxen i Göteborg men numera bosatt i Stockholm.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Leif Hansen ?? anna Jansson har lämnat gotland för Örebro i sin nya deckarseri­e om Kristoffer bark.
Bild: Leif Hansen anna Jansson har lämnat gotland för Örebro i sin nya deckarseri­e om Kristoffer bark.
 ?? Bild: August Linnman, Marius Batman Viken ?? Lars Wilderäng är en svensk bloggare, författare och föreläsare. Norska Jørn Lier Horst har en bakgrund som utredare men är nu författare på heltid.
Bild: August Linnman, Marius Batman Viken Lars Wilderäng är en svensk bloggare, författare och föreläsare. Norska Jørn Lier Horst har en bakgrund som utredare men är nu författare på heltid.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden