Ttela

Vårdutbygg­nad ska återupptas trots fördyring

Nyheter: Notan blir mycket dyrare än planerat. Men efter att regionledn­ingen har genomlyst projektet ges ändå klartecken. Satsningen på bättre lokaler för neonatalvå­rden på Näl anses vara akut och ska genomföras.

- Stefan Karlsson sk@bohuslanin­gen.se 0522-99263

För ett halvår sedan stoppades projektet på grund av kraftig fördyring. Men nu öppnas dörren på nytt för att neonatalvå­rden på Näl ska få ändamålsen­liga lokaler. – Behovet är akut så det är oerhört positivt, säger Peter Heie (C), ordförande i Nu-sjukvården.

På tisdagen fattade regionstyr­elsen beslut om att godta en fördyring av utbyggnade­n av neonatalvå­rden på Näl med 25,8 miljoner kronor jämfört med den ursprungli­ga budgeten och att denna del finansiera­s inom ramen för ägarstyrda investerin­gar.

Det var i slutet av mars, bara en månad före planerad byggstart, som alla aktivitete­r plötsligt pausades efter att kostnaden skjutit i höjden från 79 till 115 miljoner kronor.

Innan man skulle ge klartecken för byggnation lovade biträdande sjukhusdir­ektör Anders Kullbratt att gå till botten med orsakerna till det inträffade och vilken siffra man egentligen skulle kunna lita på.

” Jag hoppas att byggnation­erna ska vara igång före jul

Peter Heie (C) ordöfrande Nu-sjukvården

Orsakerna till varför det ändå blir så pass mycket dyrare än från början framgår inte av pressmedde­landet från regionstyr­elsen men projektet har genomlysts och landat i slutsatsen att investerin­gen kan genomföras för 105,8 miljoner kronor.

Regionstyr­elsen ger fastighets­nämnden och Nu-sjukvården­s styrelse i uppdrag att hålla sig inom den beslutade ramen.

Peter Heie framhåller att det är oerhört känsliga barn som berörs av neonatalvå­rden och att satsningen även handlar om arbetsmilj­ön för personalen.

– Det är oerhört positivt att regionstyr­elsen och regionledn­ingen har bitit ihop och hanterat det så pass fort som man ändå har gjort. Jag hoppas att byggnation­en ska vara igång före jul, säger han.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Stoppad utbyggnad för neonatalvå­rd återupptas – neonatalvå­rden på Näl ska få ändamålsen­liga lokaler.
Bild: Stefan Bennhage Stoppad utbyggnad för neonatalvå­rd återupptas – neonatalvå­rden på Näl ska få ändamålsen­liga lokaler.
 ?? Bild: Jakob Simonsson ?? Peter Heie.
Bild: Jakob Simonsson Peter Heie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden