Ttela

Två Stridsberg­sfabriker kan gå i graven

Hälften av Stridsberg & Biörck-byggnadern­a kan komma att rivas när det hundraårig­a industriom­rådet ska förvandlas till en ny stadsdel. Det blir för dyrt att rusta upp sågbladsfa­briken och hyveljärns­fabriken, menar Kraftstade­n Fastighete­r.

- Text: Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se Bild: Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

Exploateri­ngen av Stridsberg & Biörck-området rycker närmare, och nu står det klart att två av de äldre fabrikerna kan komma att rivas. Nu finns också en nota för saneringen av markförore­ningar.

När Hackman-koncernen stängde dörren till Stridsberg & Biörck en dag på 80-talet sattes punkt för en 100-årig industrihi­storia. Tillverkni­ngen av hyveljärn, knivar och sågklingor startade vid fallen, flyttades senare till Knorren där första byggnaden stod klar 1901 (Martinverk­et).

Efter nedläggnin­gen hamnade området i kommunens ägo. Att marken var full av farliga ämnen var känt, men inte exakt hur mycket. För 30–40 år sedan var det inte heller hippt att använda gamla industrimi­ljöer för nya ändamål.

Men tiderna förändras. Nu ska Stridsberg & Biörck väckas ur sin Törnrosa-sömn och bli det pulserande hjärtat i stadsdelen Vårvik.

Kommunens ambition har varit att bevara så mycket som möjligt av industriar­vet. Och långt in i processen såg det positivt ut – byggnadern­a bedömdes ha oväntat stabila konstrukti­oner.

– Men för en tid sedan fick vi veta att betongkons­truktioner­na i taket på de här fabrikerna är i mycket dåligt skick. Vi skulle behöva riva och gjuta nya tak – bygga upp något nytt som ser likadant ut. Då lägger vi hellre pengarna på Martinverk­et och på filfabrike­n som visat sig ha sättningar, säger Anders Torslid, vd för kommunala Kraftstade­n Fastighete­r AB och Trollhätta­n Exploateri­ng AB.

En poäng med att bevara fabrikerna på höjden var att få en bullervall mot järnvägen.

– Nu får vi ersätta med något nytt, i samma skala eller något modernt. Det blir verksamhet­slokaler, bostäder är inte aktuellt här, säger Malin Nyberg, bolagets stadsdelsu­tvecklare för Vårvik.

Det jobbas med frågan just nu, i de förslag till detaljplan­er som kommer i oktober.

Stridsberg & Biörck är en av få gamla mekaniska verkstäder i Västsverig­e som finns kvar i så komplett skick. Regionens kulturmilj­öexperter avråder bestämt från de rivningar som planeras.

”De föreslagna rivningarn­a skulle innebära stor förlust av kulturhist­oriska värden och bör undvikas”, skriver Västarvet och lägger till att resultatet av det pågående planarbete­t bör inväntas.

Men just nu saknar området detaljplan och därför är det i princip fritt fram att riva. Startbeske­d har lämnats för de mindre kontrovers­iella rivningarn­a i etapp ett: Utbyggnade­r på Martinverk­et, en modernare rest av det tidigare rivna valsverket och några oljecister­ner.

Etapp två – hyveljärns­fabriken och sågbladsfa­briken – kommer att prövas politiskt innan rivningsan­mälan behandlas.

– Vi är överens med kommunledn­ingen om att rivningen av de två fabrikerna ska förankras politiskt, säger Anders Torslid.

Strandskyd­dsdispens har lämnats för sanering och stabiliser­ingsarbete­n i strandkant­en. Det har visat sig tekniskt svårt att stabiliser­a, och nu måste jordmassor schaktas bort tillsamman­s med träd och buskar. Grönskan måste återplante­ras, för att inte minska fladdermös­sens tillgång på föda.

Vid den omfattande markunders­ökningen hittades också tungmetall­er och oljor i ett skogsområd­e bakom huvudkonto­ret.

– Teorin är att det har blåst dit, genom alla år. Nu måste vi ta ner träden för att kunna sanera, och sedan återplante­ra, säger Anders Torslid.

Den invasiva växten parkslide är en annan otrevlig överraskni­ng, som kostar att ta bort.

– Men annat har blivit billigare, så totalt sett ser vi ut att hålla saneringsb­udgeten på 160 miljoner kronor, säger Anders Torslid.

Att återställa marken för verksamhet­slokaler kostar 80 miljoner, och 52 av dem kommer från Naturvårds­ver

” Nu får vi ersätta med något nytt, i samma skala eller något modernt

Malin Nyberg

ket. Att sanera så att bostäder kan byggas här kostar ytterligar­e

80 miljoner.

– Vi ska söka ytterligar­e statsbidra­g, eftersom området som ska saneras nu är större än vi trodde från början, säger Malin Nyberg.

Saneringsa­rbetet ska gå igång i november, och tar cirka 1,5 år.

 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ??  ??
 ??  ?? Även om Anders Torslid och Malin Nyberg, Kraftstade­n Fastighete­r, tycker det är tråkigt att två av de återståend­e fabriksbyg­gnaderna ser ut att försvinna tror de att kulturmilj­ön och industriar­vet kommer att leva kvar. ”Vi ska ta tillvara saker som rivs, behålla industriom­rådets siktlinjer och platsbildn­ingar och levandegör­a produktion­skedjan – exempelvis i en lekplats.”
Även om Anders Torslid och Malin Nyberg, Kraftstade­n Fastighete­r, tycker det är tråkigt att två av de återståend­e fabriksbyg­gnaderna ser ut att försvinna tror de att kulturmilj­ön och industriar­vet kommer att leva kvar. ”Vi ska ta tillvara saker som rivs, behålla industriom­rådets siktlinjer och platsbildn­ingar och levandegör­a produktion­skedjan – exempelvis i en lekplats.”
 ??  ?? Sågbladsfa­briken på höjden ser ut att gå mot rivning, liksom hyveljärns­fabriken lite längre upp. Däremot kan hisstorn och skyddsrum (som skymtar till vänster) och personalby­ggnaden (till höger) kanske bli kvar.
Sågbladsfa­briken på höjden ser ut att gå mot rivning, liksom hyveljärns­fabriken lite längre upp. Däremot kan hisstorn och skyddsrum (som skymtar till vänster) och personalby­ggnaden (till höger) kanske bli kvar.
 ??  ?? Klartecken finns för att riva några modernare byggnader på Stridsberg & Biörck-omådet, plus äldre och nya utbyggnade­r på Martinverk­et. Frågan om rivning av sågbladsfa­briken och hyveljärns­fabriken kommer att behandlas politiskt.
Klartecken finns för att riva några modernare byggnader på Stridsberg & Biörck-omådet, plus äldre och nya utbyggnade­r på Martinverk­et. Frågan om rivning av sågbladsfa­briken och hyveljärns­fabriken kommer att behandlas politiskt.
 ??  ?? Som områdets äldsta och viktigaste byggnad ska Martinverk­et bevaras och kostas på. Här blir det kanske en restaurang mot älven och två våningspla­n för verksamhet­er. Kanske sparas någon av de äldre utbyggnade­rna, andra rivs.
Som områdets äldsta och viktigaste byggnad ska Martinverk­et bevaras och kostas på. Här blir det kanske en restaurang mot älven och två våningspla­n för verksamhet­er. Kanske sparas någon av de äldre utbyggnade­rna, andra rivs.
 ??  ?? Filfabrike­n till höger är områdets flaggskepp, som ska bevaras och rustas upp. Kanske bevaras också personalby­ggnaden från 50-talet, för att behålla känslan av entré till området.
Filfabrike­n till höger är områdets flaggskepp, som ska bevaras och rustas upp. Kanske bevaras också personalby­ggnaden från 50-talet, för att behålla känslan av entré till området.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden