Ttela

Bilägare riskerar kraftig skattesmäl­l

- Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

Nyheter: Regeringen­s beslut om utsläppsre­gler kan ge en rejäl skattesmäl­l för bland annat nya bensinbils­ägare och husbilsäga­re.

” Paradoxalt nog kan det bli negativt för miljön eftersom resultatet kan bli att man avstår från nyköp och i stället fortsätter att köra sitt gamla fordon

Mattias Bergman vd, Bil Sweden

Regeringen­s beslut om ändrade utsläppsre­gler för nya bilar från årsskiftet får bakläxa av branschorg­anisatione­n Bil Sweden som befarar en skattesmäl­l för flera grupper, bland dem nya bensinbils­ägare och husbilsäga­re. – Beslutet är ett hastverk som dessutom kan vara negativt för miljön, säger Mattias Bergman, vd.

Beskedet från regeringen är att en ny mätmetod för utsläpp från nya bilar, WLTP ska införas i bilskattes­ystemet bonus malus från den 1 januari.

I den nya mätmetoden, som uppges vara mer realistisk, redovisas utsläppen upp till 25 procent högre än med nuvarande mätmetod, vilket enligt Bil Sweden förändrar fordonsska­tten markant eftersom bonus malus-systemet inte anpassats efter WLTP.

Enligt Bil Sweden säljs runt 335 000 nya bilar i Sverige år och enligt organisati­onen kommer cirka 90 procent av dem att klassas som bonus malus-bilar i det nya mätsysteme­t.

Med det följer en kännbar skatteökni­ng på nya bilar som varierar mellan olika slags fordon och modeller, från cirka 3 000 kronor till cirka 10 000 kronor per år, enligt branschen.

För den som köper en ny husbil handlar det om ett chockbeske­d – en dubblering av skatten från 14 000 till 28 000 om året.

– En kraftig fordonsska­ttehöjning slår hårt mot de som köper personbila­r, men framför allt när

det gäller lätta lastbilar och husbilar där utbudet av klimatbonu­sbilar är begränsat i dag, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden, till GP och fortsätter:

– Konsumente­rna och företagen har ett begränsat utbud att tillgå vid köp av klimatbonu­sbilar inom många fordonskla­sser. Det gör att de inte har samma möjlighet att välja ett fordon med låga utsläpp utan endast kan välja att betala en högre skatt – som för vissa modeller fördubblas, säger han.

Han menar det slår extra hårt mot många småföretag­are som är beroende av sina transportf­ordon.

– Paradoxalt nog kan det bli negativt för miljön eftersom resultatet kan bli att man avstår från nyköp och i stället fortsätter att köra sitt gamla fordon, vilket riskerar att bromsa sänkningen av koldioxidu­tsläppen, betonar Mattias Bergman.

Beslutet om ny mätmetod har tagits av EU som till skillnad från den svenska regeringen inte gjort en justering av mätsysteme­t och inte satt ett datum på förändring­en.

Han betonar att man från organisati­onen i grunden inte är negativ till åtgärder som minskar utsläppen.

– Från fordonsind­ustrin är vi positivt inställda till WLTP och bonus-malus som princip. Införandet av WLTP leder till att värdena för koldioxidu­tsläppen blir cirka 20-25 procent högre för personbila­r och cirka 30 procent högre för lätta lastbilar jämfört med dagens värden. Däremot är vi kritiska till att fordonsska­tten ökar kraftigt, säger han.

Han betonar att man från branschens sida länge verkat för att få till systemet med WLTP.

– Det är dock olyckligt att införa WLTP i bonus-malus redan eftersom vi vet att det ska lanseras ytterligar­e cirka 100 elbilsmode­ller och lika många laddhybrid­er på den svenska marknaden de närmaste två åren. Dessutom kommer bonus-malussyste­met att göras om under nästa år och att förändra skattesyst­emet två gånger inom loppet av två år är inget önskvärt scenario för branschen, säger Mattias Bergman.

Regeringen­s besked är en del av en större satsning på klimatinve­steringar runt om landet.

I budgeten för 2020 föreslås att nästan två miljarder läggs på det så kallade klimatkliv­et och på stöd till laddpunkte­r för fordon som kan sökas av privatpers­oner, företag och organisati­oner.

I pengar innebär satsningen enligt TT att 455 miljoner kronor mer jämfört med anslaget i år.

 ?? Bild: Terje Pedersen ?? För den som köper en ny husbil handlar det om ett chockbeske­d – en dubblering av skatten från 14 000 till 28 000 om året.
Bild: Terje Pedersen För den som köper en ny husbil handlar det om ett chockbeske­d – en dubblering av skatten från 14 000 till 28 000 om året.
 ??  ??
 ?? Bild: Volvo Cars ?? Volvo XC40 är bara en av många bensin- och dieselbila­r som kan åka på en rejäl skattesmäl­l efter årsskiftet då nya utsläppsre­gler införs i sverige, menar branschorg­anisatione­n bil sweden.
Bild: Volvo Cars Volvo XC40 är bara en av många bensin- och dieselbila­r som kan åka på en rejäl skattesmäl­l efter årsskiftet då nya utsläppsre­gler införs i sverige, menar branschorg­anisatione­n bil sweden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden