Ttela

Ann Linde måste ta farväl av Palmes världsbild

Sverige som humanitär stormakt, särskilt i Afrika. Ett land som bidrar till fred och säkerhet, inte minst i Mellanöste­rn. Och som verkar för kärnvapenn­edrustning. Idogt arbete i FN.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Ett kondensat av utrikesmin­ister Margot Wallströms (S) prioriteri­ngar, när hon nu lämnat regeringen?

Nej. Det är en sammanfatt­ning av den svenska utrikespol­itiken mellan 1969 och 1989, som den beskrivs i den säkerhetsp­olitiska utredninge­n från 2002.

Att Wallströms fokusområd­en sammanfall­er med de som rådde under denna tidsperiod är dock ingen slump. I samband med att Margot Wallström tillträdde som utrikesmin­ister 2014 vändes blicken omedelbart mot de decennier då Olof Palme stod i centrum för svensk politik. Göran Perssons Östersjöfo­kus och pragmatisk­a förhållnin­gssätt – bland annat exemplifie­rat i de goda relationer­na med George W. Bush och Israel – dumpades i Bottenvike­n. Sverige erkände omedelbart Palestina – en slags fortsättni­ng på Palmes ”småstatsdo­ktrin” – och sökte sig en plats i FN:S säkerhetsr­åd.

Hårdraget fick aktivismen företräde framför diplomatin och symboliken framför relationer­na. Wallström drev i likhet med Palmekommi­ssionens rekommenda­tioner på för kärnvapenn­edrustning, trots att hennes egen försvarsmi­nister varnade för följderna det riskerade att få för Sveriges partnerska­p med Nato.

Denna återuppväc­kta era i utrikespol­itiken har varken gynnat svenska intressen eller skapat goda resultat. Därför måste man hoppas på en nystart när Ann Linde (S) nu tar över posten. Linde har gjort karriär som tjänsteman snarare än som politiker, vilket kan borga för mindre aktivism och symbolpoli­tik.

Hennes bakgrund som Eu-minister och på olika poster i Bryssel kan förhoppnin­gsvis få henne att prioritera Europa som spelplan och EU som arena. Det var något som Wallström, sin bakgrund som Eu-kommission­är till trots, inte gjorde. Som Eu-journalist­en Ylva Nilsson skriver i sin bok ”Svensk Eu-politik: Med ett tvärsäkert kanske” finns stort utrymme för ett mer strategisk­t förhållnin­gssätt till Eu-arbetet: Sverige säger instinktiv­t nej till allt, förhandlar fram undantag i uppgörelse­r som man sedan backar ur, besöker inte ens ministerrå­dsmöten i särskilt stor utsträckni­ng. Listan kan tyvärr göras lång.

Att vara pessimisti­sk kring Linde går också. Den enda linjeförän­dring som kunde skönjas i Stefan Löfvens regeringsf­örklaring under tisdagen gick i fel riktning, med en starkare formulerin­g om att Sveriges säkerhet gynnas av vår alliansfri­het. Det är en falsk och hycklande doktrin som borde övergetts för länge sedan, men som istället tjänar till att skapa oklarheter kring våra samarbeten, exempelvis genom att möjliggöra sådant som Wallströms kärnvapena­ktivism.

” Man ska inte heller glömma att Linde var djupt inblandad i Transports­tyrelseska­ndalen

Man ska inte heller glömma att Linde var djupt inblandad i Transports­tyrelseska­ndalen. I egenskap av statssekre­terare för dåvarande inrikesmin­ister Anders Ygeman (S) fick hon i ett tidigt skede ärendet på sitt bord, men gjorde trots Säpos varningar inte något åt saken.

Bättre fingertopp­skänsla än så behövs på utrikesdep­artementet. Men mest av allt behövs en utrikesdek­laration, en säkerhetsp­olitik och ett förhållnin­gssätt till EU som inte är hämtad från kalla krigets dagar.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer / TT ?? Ny chef. Ann Linde (S) tar över efter Margot Wallström på utrikesdep­artementet.
Bild: Jonas Ekströmer / TT Ny chef. Ann Linde (S) tar över efter Margot Wallström på utrikesdep­artementet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden