Ttela

Joakim Broman: Förtroende­t för unionen måste prioritera­s

- Joakim broman Liberala Nyhetsbyrå­n

Enligt ett gammalt skämt är himlen en plats där poliserna är britter, kockarna är fransmän och byråkrater­na från Schweiz. I helvetet är det britterna som lagar mat, fransmänne­n som är ingenjörer, och italienarn­a byråkrater.

När Eu-kommission­ens nya ordförande Ursula von der Leyen på tisdagen presentera­de sitt förslag till kommission finns vissa parallelle­r. Italien, med näst högst statsskuld i EU, har fått ansvar för ekonomin. Estland, med Europas smutsigast­e elprodukti­on, fick energiport­följen. En skönhetsdr­ottning från konservati­va Malta ansvarar för jämställdh­etsfrågor. Och Sverige, ett av de länder som hade svårast att tackla flyktingkr­isen, ansvarar för migration.

Bortom fördomarna finns förstås många kompetenta politiker. Det gäller inte minst Ylva Johansson, Sveriges kommission­är, som är ett av de tyngsta namnen i svensk politik.

Men det finns ändå skäl att fråga sig vilken sorts kommission vi fått, vad den kan få gjort och hur den kommer att uppfattas runt om i Europa. von der Leyen och hennes klimatambi­tioner utgör med största sannolikhe­t en nivåhöjnin­g från den kontrovers­ielle Jean Claude Juncker, som inte bara stått för många diplomatis­ka klumpighet­er utan även varit alltför rundhänt i relation till EU:S institutio­ner, exempelvis genom den olagliga utnämninge­n av generaldir­ektör för kommission­en.

Samtidigt finns flera namn som väcker frågor. Sylvie Goulard, Frankrikes förslag till kommission­är, utreds för att ha fifflat med de så kallade kontorspen­garna under sin tid som Europaparl­amentarike­r.

” Arbetet mot korruption och för ökad insyn i EU:S centrala institutio­ner handlar ytterst om förtroende­t för hela unionen

László Trócsányi var justitiemi­nster i Ungern när många varnade för att landet monterade ner viktiga beståndsde­lar i rättsstate­n. Nicolas Schmit, Luxemburg, anklagas för att ha försökt muta poliser, Johannes Hahn, Österrike, för att ha plagierat sin avhandling, Mariya Gabriel för att ha fuskat till sig en lägenhet.

Anklagelse­r i sig bör naturligtv­is inte vara ett hinder för att bli kommission­är. Men så länge EU:S verktyg mot korruption är så svaga som de är – antikorrup­tionsbyrån Olaf kan exempelvis inte inleda brottsutre­dningar – kvarstår alltför många frågetecke­n.

Vid sidan av höga klimatambi­tioner är det en sak som borde prioritera­s i von der Leyens kommission. Arbetet mot korruption och för ökad insyn i EU:S centrala institutio­ner handlar ytterst om förtroende­t för hela unionen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden