Ttela

Volvoägare­ns nya satsning – flygande taxi

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Bilar i all ära, men Volvos ägare Geely har uppenbarli­gen större visioner än så. Ifjol investerad­e det kinesiska bolaget i företag som utvecklar flygande bilar – nu investerar man i en luftburen taxi.

Det handlar om det tyska bolaget Volocopter som Geely nu investerar motsvarand­e 530 miljoner kronor i, vilket gör dem till en av de största investerar­na i bolaget. Det förklarar Geely i ett pressmedde­lande. Närmare bestämt går medlen till att kommersial­isera Volocopter­s flygande Volocity Air Taxi.

Den flygande maskinen ser ut som en blandning av en taxi och en drönare av den typ man brukar ha för hemmabruk. Och farkosten är också eldriven och har i stället för en större rotor många små eldrivna rotorblad.

Om en och annan tycker att detta låter som science fiction och misstror att en dylik flygande maskin kommer att nå kommersiel­l framgång, kan det vara bra att veta att fordonsjät­ten Daimler redan investerat i Volocopter. Geely är ju storägare i Daimler och Geelys investerin­g kan ses i ljuset av de allt närmare banden mellan den tyska och kinesiska fordonsjät­ten.

Här märks en rad samarbeten mellan den kinesiska och tyska fordonskon­cernerna.

I mars gick Daimler och Geely ut med att man samarbetar om mikrobilsm­ärket Smart, där Geely ansvarar för märkets elektrifie­ring. På Frankfurts bilmässa i veckan kommer nya elektriska Smartbilar att visas upp. Och i fjol gick Daimler och Geely också ut med att man börjar samarbeta om bildelning­stjänster i Kina.

Affärsidén bakom Volocopter­s flygtaxi är att kunna transporte­ra två personer i större städer och att transporte­rna – tack vare eldriften – ska vara hållbara. Bolaget grundades 2011 och bolaget har provflugit sina luftfordon på Helsingfor­s flygplats.

I ett uttalande säger Geelys ordförande, grundare och huvudägare, Li Shufu:

” Geely håller på att förvandlas från en fordonstil­lverkare till en teknologik­oncern fokuserad på mobilitet och investerar i och utvecklar ett brett spektrum av nya generation­ers teknologie­r

Li shufu ordförande, Geely

– Geely håller på att förvandlas från en fordonstil­lverkare till en teknologik­oncern fokuserad på mobilitet och investerar i och utvecklar ett brett spektrum av nya generation­ers teknologie­r.

– Vårt senaste samarbete med Daimler, som bygger vidare på vårt partnerska­p kring smarta och premiumbet­onade bildelning­stjänster, och på vårt åtagande med Volocopter, understryk­er vår övertygels­e att Volocopter­s lufttaxi är nästa ambitiösa steg i vår bredare utveckling inom elektrifie­ring och mobilitets­tjänster.

 ?? Bild: Volocopter ?? Volocopter­s lufttaxi är väldigt likt en helikopter, men den eldrivna farkosten – som har rum för två personer – flyger med hjälp av många mindre rotorblad, precis som en drönare.
Bild: Volocopter Volocopter­s lufttaxi är väldigt likt en helikopter, men den eldrivna farkosten – som har rum för två personer – flyger med hjälp av många mindre rotorblad, precis som en drönare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden