Ttela

Utredning om överfallen står och stampar

- Hampus Eklund hampus.eklund@bohuslanin­gen.se 0522-99234

Tre överfall, en fantombild och cirka 200 tips senare är polisen inte närmare en lösning på att hitta den man som överfallit tre kvinnor i Trestadsom­rådet under våren 2018. Så sent som i måndags fick polisen in ett nytt tips men någon topsning av personer är inte aktuellt i nuläget.

– Det finns ett antal personer i området som vi arbetar med informatio­nsinhämtni­ng kring men det är ingen som är formellt misstänkt, säger Jörgen Rasmusson, utredare på polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

Det var under perioden april-juni 2018 som tre överfall inträffade i Trestad. Ett av överfallen inträffade i Uddevalla och två i Vänersborg. Kvinnorna överfölls nattetid och utmärkande för samtliga fall är att förövaren stått och väntat på kvinnorna när han slagit till.

Han har också varit våldsam och försökt slita kläderna av dem. I något fall ska han också ha försökt dra in en kvinna i en bil. Alla brottsoffe­r har klarat sig utan fysiska skador.

Efter att polisen tagit fram fantombild­er på de misstänkta tillsamman­s med offren såg man att det mycket väl skulle kunna vara en och samma man som begått överfallen.

Händelsern­a togs upp i programmet Efterlyst och polisen offentligg­jorde då fantombild­erna. Efter det har cirka 200 tips inkommit till polisen i Fyrbodal. Men trots att det har gått sju månader sedan programmet sändes har polisen alltså inte lyckats få fram en misstänkt.

Har ni tagit in någon för topsning?

– Vi har inte gått in med några tvångsåtgä­rder. Men det finns individer i området som vi tittar närmare på, säger Rasmusson.

Vad innebär det att polisen tittar närmare på individer?

– Om vi kan hitta tidigare polisinsat­ser eller anmälninga­r som stämmer överens med de misstänkta brotten. Liknelser utifrån fantombild­erna och andra uppgifter.

För att få använda sig av tvångsåtgä­rder måste polisen kunna presentera skäliga misstankar för en åklagare som sedan godkänner till exempel en topsning. Men någon sådan grund har polisen alltså inte kunnat arbeta fram.

Tipsen har inkommit från hela landet sedan polisen offentligg­jorde fantombild­erna i vintras. Men merparten har inkommit från personer Fyrbodal.

Kan det ha skrämt gärningsma­nnen?

– Det är en jättesvår bedömning att göra men vi kände då att vi inte hade någon misstänkt utpekad och att vi behövde få avgörande informatio­n för att jobba vidare. Det vi behöver är en räcka personer i området som kan ge informatio­n om person, beteenden, adress och fordon.

Jörgen Rasmusson berättar att det senaste tipset inkom under måndagen den här veckan, ett tips som ska följas upp under veckan.

– Jag har inte hunnit kolla upp det än men ska göra det idag (läs tisdag). Utredninge­n är aktiv och vi arbetar vidare i den mån vi hinner. Men vi har flera frihetsber­övade och de utredninga­rna måste alltid komma först, säger han.

Om du känner igen mannen och har tips så kontakta polisen på telefonnum­mer 11414.

” Det finns ett antal personer i området som vi arbetar med informatio­nsinhämtni­ng kring men det är ingen som är formellt misstänkt

 ?? Bild: Polisen ?? Polisen har utifrån de överfallna kvinnornas beskrivnin­gar gjort tre fantombild­er. Men trots över 200 tips har polisen fortfarand­e ingen formellt misstänkt för brotten.
Bild: Polisen Polisen har utifrån de överfallna kvinnornas beskrivnin­gar gjort tre fantombild­er. Men trots över 200 tips har polisen fortfarand­e ingen formellt misstänkt för brotten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden