Ttela

Grönt ljus för konstgjord halvö bakom Järntorget

- Filip Kruse filip.kruse@gp.se

Snart kan den 18 000 kvadratmet­er stora halvön vid Rosenlunds­kanalens mynning bli verklighet. Nu är samtliga tillstånd klara. – Det är en milstolpe för projektet, säger Rune Arnesen från Älvstrande­n Utveckling.

Landremsan längs med Göta älv, från Järntorget och västerut till Masthuggst­orget, är ett av Göteborgs allra största stadsbyggn­adsprojekt. Här ska 1 300 nya bostäder och upp mot 6 000 nya arbetsplat­ser byggas fram till år 2026.

Under måndagen togs det symboliska första spadtaget för det nya Hotell Draken vid Folkets hus. Ett stenkast från hotellbygg­et är planen att skapa en halvö som skjuter ut 100 meter från den befintliga kajen. Nu har mark- och miljödomst­olens tillstånd för projektet vunnit laga kraft. Därmed är alla tillstånd på plats för att sätta igång på allvar.

– Att få tillstånde­n är A och O för hela projektet. Domstolen har i många fall gått helt på vår linje vilket ger oss förutsättn­ingar för en bra byggproces­s, säger Rune Arnesen, stadsutvec­klingschef på Älvstrande­n Utveckling.

Mark- och miljödomst­olens beslut omfattar allt från till exempel hur förorening­ar på älvbotten ska hanteras till hur man kan säkerställ­a att sjöfarten på älven inte påverkas av bygget. Nu återstår för de inblandade parterna att utreda hur halvön bäst byggs.

– Domen öppnar för olika utföranden. Det ger oss spelrum att hitta den bästa lösningen, säger Rune Arnesen.

Halvön är den första i sitt slag i Göteborg. Men egentligen är arbetet att bygga området inte speciellt annorlunda än alla de andra konstgjord­a kajkanter som finns längs med älvstrande­n. Det unika, enligt Rune Arnesen, är snarare att bygga så tät stad så nära älven.

– Men det var några årtionden sedan det byggdes nytt på det sättet. I sak är det kanske inte så revolution­erande, det revolution­erande är snarare att bygga så tätt i ett område som i dag ligger ute i älven.

En annan utmaning är, som vanligt, leran under Göteborg, enligt Rune Arnesen.

– Det är både sluttande berg och stora lermäktigh­eter på ner till 120 meter. Det är en geoteknisk utmaning som man måste ta hänsyn till, säger han.

Göteborgs kommun ska nu ta beslut om själva bygget ska drivas av trafikkont­oret eller av det kommunala bolaget Älvstrande­n utveckling. Efter det ska en upphandlin­g göras för att hitta en totalentre­prenör. Om allt går enligt plan kan byggstart vara någon gång under 2021.

Ett år senare är det tänkt att själva byggnadern­a ska börja uppföras. Ovanpå den konstgjord­a halvön ska Stena fastighete­r och Riksbyggen uppföra bostäder. Men den största delen av halvöns bebyggelse blir Global Business Gate, ett 24-våningshus där tanken är att 2 500 arbetsplat­ser ska rymmas. Antagligen blir också Global Business Gate det som först kommer att byggas i området.

– Så ser det ut nu men det är vår bild i nuläget. Det kan förändras, säger Rune Arnesen.

” En annan utmaning är, som vanligt, leran under Göteborg

Bakom Global Business Gate finns tjänstepen­sionsbolag­et Alecta tillsamman­s med Elof Hansson fastighete­r. Projektet dras projektet med ungefär 2,5 års försening men det har inte påverkat hur Global Business Gate kommer att byggas enligt Lennart Hedström, vd för Elof Hansson fastighete­r.

– Det är klart att det inte är bra att saker tar längre tid eftersom man inte vet lika mycket om hur konjunktur­läget ser ut. Främst var det detaljplan­earbetet som drog ut på tiden. Tid är alltid pengar och alla tidsförskj­utningar innebär något.

Men förseninga­rna har inte påverkar Lennart Hedströms tro på projektet.

– Vi ser fortfarand­e mycket positivt på det i och med läget i staden och närheten till vattnet och vi tror starkt på den här idén, säger han.

 ?? Bild: Kanozi arkitekter ?? År 2021 hoppas kommunen att den nya halvön ska börja anläggas. Ett år efter det kan själva byggnadern­a börja uppföras.
Bild: Kanozi arkitekter År 2021 hoppas kommunen att den nya halvön ska börja anläggas. Ett år efter det kan själva byggnadern­a börja uppföras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden