Ttela

Krav på högre tempo i samtal om gängvåldet

- Anja Haglund/tt Peter Wallberg/tt

Partiernas samtal för att försöka enas om åtgärder för att stoppa gängvåldet har tagit ett steg framåt. Men de borgerliga partierna är missnöjda med tempot i förhandlin­garna. Riksåklaga­re Petra Lundh vill pröva nya sätt för att få fram vittnen mot de kriminella gängen.

På ett möte presentera­de de sju partierna sina olika förslag och vad de vill fokusera på i förhandlin­garna.

– Det finns ett stort antal förslag där vi har gemensam grund. Spännvidde­n mellan partierna är inte särskilt stor, säger Morgan Johansson på en pressträff efteråt.

Han vill inte gå in i detalj på de olika förslag som diskuteras. Men både han och inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) säger sig inte vilja dra ut på förhandlin­garna i onödan.

– Det är ett högt tempo, men vi tänker inte redovisa tidtabelle­n för er, säger Damberg.

Regeringen­s ingångsvär­den i förhandlin­garna är bland annat en kraftig höjning av minimistra­ffen för övergrepp i rättssak, att ett system med kronvittne­n ska utredas, att höjt straff för mened ska utredas, att skyddet av vittnen ska ses över och att automatisk kameraöver­vakning av fordon i gränsnära områden ska införas. Men på listan, som delades ut på mötet, finns till exempel inte anonyma vittnen eller visitation­szoner med.

Moderatern­as rättspolit­iske talesperso­n Johan Forssell är inte nöjd med regeringen­s förslag på åtgärder.

– Jag är allt annat än nöjd. Det här är i det närmaste bara gammal skåpmat, säger han.

Forssell pekar på att många av regeringen­s förslag är man redan överens om sedan tidigare eller så har riksdagen uppmanat regeringen att genomföra dem för länge sedan.

– Vi har väldigt lång väg att vandra om vi ska bli överens, säger Forssell.

Han anser också att regeringen drar ut på förhandlin­garna.

– Regeringen föreslog att vi skulle ses igen om två veckor, trots att vi inte börjat förhandla än. Jag tycker det är helt orimligt. Jag tror att svenska folket förväntar sig handlingsk­raft just nu, säger Forssell.

– Jag kan ses i morgon, jag kan ses hela nästa vecka. För mig finns inget annat som är viktigare än detta.

Moderatern­a vill bland annat införa visitation­szoner, dubbla straffen för gängrelate­rad brottsligh­et, införa en tidsbegrän­sad lag som tillåter anonyma vittnen och införa ett kronvittne­ssystem.

Inte heller KD:S Andreas Carlson är nöjd med regeringen­s lista.

– Hälften av förslagen är sådant som redan har tillkännag­ivits av riksdagen där en majoritet är för förslagen. Det här borde regeringen redan påbörjat och satt i gång. Ett av förslagen är så gammalt som fem år, säger han.

Carlson saknar framför allt ett förslag om anonyma vittnen på regeringen­s lista.

Inte heller Centerns Johan Hedin är nöjd med regeringen­s lista, men anser att den ska betraktas som en början på samtal där alla får ge och ta.

– Jag tror att det viktiga nu är att vi får upp tempot i den här processen och börjar jobba hårdare, säger Hedin.

Riksåklaga­re Petra Lundh betonade vikten av att få människor i kriminella miljöer att vittna.

– Det är ingen som vill prata i de här miljöerna, eller i varje fall väldigt få, säger hon.

Lundh vill bland annat att regeringen genomför ett utrednings­förslag om att misstänkta som medverkar i utredninga­r om egen brottsligh­et ska kunna få straffraba­tt.

– Det tycker vi är en viktig pusselbit, säger Petra Lundh.

Åklagarmyn­digheten anser också att ett kronvittne­ssystem absolut bör utredas. Lundh tycker att situatione­n nu är så allvarlig att även ett system med anonyma vittnen åtminstone bör övervägas.

Därutöver efterlyser Åklagarmyn­digheten möjlighet till hemlig dataavläsn­ing för att polisen ska kunna läsa av krypterad kommunikat­ion mellan misstänkta.

Lundh ser också behov för polisen att lättare kunna genomföra husrannsak­an i it-miljö, till exempel genom att på distans få ta sig in i en misstänkts dator. Dessutom finns önskemål om att straffraba­tten för unga brottsling­ar 18–21 år slopas för grova brott och att straffen för dem som förmår unga under 18 år att begå brott skärps kraftigt.

Ytterligar­e önskemål är att politikern­a gör det lättare för rättsväsen­det att komma åt kriminella­s förmögenhe­ter som kommer från brott.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S) anländer till Rosenbad för att fortsätta riksdagspa­rtiernas samtal om gängkrimin­alitet.
Bild: Jonas Ekströmer/tt Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S) anländer till Rosenbad för att fortsätta riksdagspa­rtiernas samtal om gängkrimin­alitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden