Ttela

Rikspolisc­hefen efterlyser snabba åtgärder

- Anja Haglund/tt

Rikspolisc­hef Anders Thornberg vill att politiksam­talen om gängvåldet omsätts till handling i praktiken. En akut åtgärd är att befria polisen från arbetsuppg­ifter som i dag stjäl tid från arbetet med gängkrimin­aliteten, säger han.

– Vår förmåga skulle öka väldigt, väldigt snabbt om vi får arbeta med det som endast polisen har rätt att agera mot, det vill säga vårt kärnuppdra­g. Det är det enskilt snabbaste sättet att öka vår kapacitet, säger rikspolisc­hefen till TT efter besöket hos politikern­a.

– För även om vi får ökade resurser och bättre lagstiftni­ng kommer vi inte att gripa fler kriminella och inte heller kunna förebygga fler brott om vi är upptagna med att transporte­ra frihetsber­övade, berusade, personer med psykisk ohälsa och omhänderta­gna djur, fortsätter han.

Han betonar att polisen måste få ägna sig åt det som polisen ska göra.

– I dag förs 88 procent av berusade personer till polisarres­t och 12 procent till tillnyktri­ngsenhet på sjukhus. Siffrorna kanske borde vara omvända. När jag träffar ingripande­poliser säger de att alltför stor del av deras tid går åt till den här typen av transporte­r.

Rikspolisc­hefen var inbjuden till samtalen tillsamman­s med riksåklaga­ren och överdirekt­ören på Tullverket.

– Vi uppfattade att de lyssnade på oss men vårt budskap var också att man måste omsätta till handling, säger Anders Thornberg.

Den senaste tidens dödsskjutn­ingar visar att läget är mycket allvarligt, säger han.

– Vi är bekymrade över utveckling­en. Trots att vi varit mer offensiva och kraftsamla­t och gripit och lagfört fler så ligger skjutninga­rna och sprängning­arna på ungefär samma nivå som tidigare. Unga står på kö för att gå in i gängen.

Under lång

tid har rikspolisc­hefen efterlyst skarpare och mer effektiva förebyggan­de insatser från exempelvis skola och socialtjän­st, för att stoppa nyrekryter­ingen till gängen. Men politikern­as kravlistor har mest handlat om straffskär­pningar. Är det något du saknar i politikern­as förslag?

– Ja, jag saknar det, men jag vet att de arbetar med det. Det handlar mycket om hur kommunerna ska rustas för att klara det här.

Han betonar särskilt vikten av att unga lagöverträ­dare möts av konsekvens­er tidigt.

Viktigt är också åtgärder som gör att fler ”tar sitt samhällsan­svar och vågar vittna”, anser han.

– De kriminella säger i dag ingenting. Även om de är hotade till livet och vet att de kan bli skjutna vill de överhuvudt­aget inte samarbeta med polisen, de vill inte ens ha skydd av polisen.

Att inte fler vågar vittna säger kanske något om vilket förtroende de har för polisen. Finns det anledning till självkriti­k där?

– Ja, det finns det alltid för hela samhället. Men i huvudsak är det de kriminella som inte vittnar.

Partiernas förslag på straffskär­pningar kommer att dröja flera år innan de blir verklighet. Men Anders Thornberg flaggar för att det finns vissa frågor där det går att gå snabbare fram.

– Till exempel att förbättra möjlighete­rna för polisen att topsa, där det finns tveksamhet­er i dag hur man får göra. En annan fråga är kontantkor­tsmobiler som gör att kriminella kan vara anonyma, det kan man kanske också skynda på.

Rikspolisc­hef Anders Thornberg.

 ?? Bild: Johan Nilsson ??
Bild: Johan Nilsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden