Ttela

LO efterlyser politisk vilja att minska klyftor

-

Ojämlikhet­erna ökar mest i Sverige av alla länder i västvärlde­n och det handlar både om inkomster och om livsvillko­r, enligt LO. LO föreslår 115 åtgärder som ska minska ojämlikhet­en, men undrar om politikern­a har den rätta viljan.

– Finns modet och den politiska viljan att göra något åt ojämlikhet­en? Det är jag inte lika säker på, säger LO:S ordförande Karl-petter Thorwaldss­on i samband med att LO presentera­r sin jämlikhets­utredning.

Utredninge­n och dess många förslag ska upp till debatt, behandling och beslut inför och på Lo-kongressen nästa sommar.

I utredninge­ns slutrappor­t föreslås bland annat en ny skattepoli­tik med mer rättvisa kapitalska­tter och ett statligt byggbolag som kan sänka kostnadern­a och öka konkurrens­en för att få fart på bostadsbyg­gandet.

Ett annat förslag är en bättre arbetslösh­etsförsäkr­ing där ersättning­en höjs ordentligt och fler omfattas. Dessutom föreslås högre pensioner där minst 72 procent av slutlönen fås i pension.

Thorwaldss­on säger att slopandet av värnskatte­n för höginkomst­tagare på 6–7 miljarder per år inte direkt kommer att minska klyftorna. Men att värnskatte­n ska bort står i januariavt­alet, som är regerande Socialdemo­kraternas och Miljöparti­ets avtal om regeringsm­akten med Centerpart­iet och Liberalern­a. Som ledamot av Socialdemo­kraternas verkställa­nde utskott var Thorwaldss­on med och sade ja till samarbetet och avtalet.

– Vi var tydliga med att vi står bakom avtalet men att vi inte står bakom innehållet, säger Thorwaldss­on om hur han ser på avtalet från LO:S håll. Förstår dina medlemmar det?

– Jag tror att de hajar att vi inte kommer att gå med på förändring­arna av arbetsrätt­en som det står om där, den förhandlar vi om själva. Och jag tror att de hajar att vi inte kommer att acceptera att klyftorna växer, säger Thorwaldss­on.

LO pekar på att inkomstski­llnaderna har ökat kraftigt mellan dem som har de högsta inkomstern­a och de som har de lägsta, från 1991 och fram till och med 2017.

– De rikaste har fått en mycket högre standardhö­jning än alla andra grupper, och botten har relativt sett halkat efter eftersom de har fått en mindre ökning än alla andra grupper, säger Marika Lindgren Åsbrink, utredare på LO och den som varit projektled­are för utredninge­ns rapport.

Men det är inte bara ekonomiska skillnader som har bidragit till att LO ser klyftor som ökar. Det är också att sådant som att barnbidrag, bostadsbid­rag, arbetslösh­etsersättn­ing och sjukpennin­g ibland har minskats genom direkta politiska förslag men också genom att ersättning­arna inte har räknats upp i takt med utveckling­en av kostnader och ekonomin i samhället i övrigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden