Ttela

Israels utspel om Jordandale­n får bred kritik

- Tt-afp-reuters

Benjamin Netanyahus vallöfte att försöka införa israelisk suveränite­t i delar av Jordandale­n på den ockuperade Västbanken beskrivs som farligt och som en aggression av länder i regionen. Även EU och FN luftar oro över Netanyahus avsikter.

I ett uttalande säger en Eu-talesperso­n att byggandet och utvidgande­t av bosättning­ar bryter mot internatio­nell rätt.

”Och åtgärder som vidtas i detta sammanhang underminer­ar möjlighete­rna till en tvåstatslö­sning och utsikterna för en hållbar fred”, fortsätter uttalandet.

Även FN avlossar kritik mot Netanyahus löfte inför valet den 17 september.

– Alla israeliska beslut om att införa sina lagar, jurisdikti­on och administra­tion på den ockuperade Västbanken saknar internatio­nell rättsverka­n, säger Fn-talesperso­nen Stephane Dujarric.

Han säger att en sådan israelisk åtgärd skulle vara ”förödande för möjlighete­rna att återuppliv­a förhandlin­gar, regional fred och själva kärnan i en tvåstatslö­sning”.

Efter utspelet av Israels premiärmin­ister vill Saudiarabi­en ha ett omedelbart utrikesmin­istermöte inom den islamiska samarbetso­rganisatio­nen OIC, som har 57 medlemslän­der.

”Det är en flagrant överträdel­se av Fn-stadgan och principern­a för internatio­nell rätt”, säger hovet i Saudiarabi­en enligt nyhetsbyrå­n SPA.

Inom Arabförbun­det, med 22 medlemslän­der, pågick ett möte i Kairo när Netanyahu uttalade sig i direktsänd tv på tisdagen. Det ledde till att utrikesmin­istrarna lade till en akutinsatt session där Israels avsikter togs upp.

Liksom Saudiarabi­en kallar Arabförbun­det Netanyahus löfte farligt för Mellanöste­rn och försöken till fred mellan israeler och palestinie­r. ”Förbundet anser att dessa uttalanden undergräve­r chanserna till framsteg i fredsproce­ssen och kommer att kullkasta dess grundvalar”, heter det i en kommuniké från mötet i Egyptens huvudstad.

Även Turkiet fördömer Netanyahus avsikter. Hans utspel tas även emot med viss skepsis i delar av världen. Dels för att det inte framgår vilka delar av Jordandale­n – som berör såväl Israel, Västbanken som Jordanien – han menar.

 ??  ?? En israelisk soldat.
En israelisk soldat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden