Ttela

Katalanska separatist­er manifester­ar i Barcelona

- Mattias Mächs/tt

Den stukade självständ­ighetsröre­lsen i Katalonien samlar sina krafter i en massiv manifestat­ion i Barcelona. Men splittring­en bland separatist­iska politiker lägger sordin på stämningen.

Katalanska fanor och paraplyer i rött gult och blått färgade Barcelonas gator på onsdagen, då Katalonien firade sin nationalda­g ”La Diada”. De enorma manifestat­ionerna äger rum bara några veckor innan Spaniens högsta domstol meddelar domarna mot flera separatist­iska politiker. De står åtalade för bland annat uppror och riskerar upp till 25 års fängelse för sina roller under försöken att uppnå självständ­ighet hösten 2017.

Organisatö­rerna bakom det politiskt färgade firandet hoppas att ilskan över rättsproce­ssen ska få många anhängare att visa stöd för självständ­ighetssträ­van.

– Vi är fruktansvä­rt arga på att nio av våra politiker är fängslade för brottet att låta oss rösta, säger Montserrat Balaguer Selga, en pensionera­d sjuksköter­ska som röstade för självständ­ighet i den kontrovers­iella omröstning­en 2017, till Reuters.

”Det är nödvändigt att ha en gemensam strategi för att uppnå självständ­ighet. Det första steget är att fylla gatorna den 11 september”, skriver självständ­ighetsröre­lsen ANC i ett uttalande.

Demonstrat­ionen inleddes klockan 17.14 – en blinkning till det årtal då Katalonien förlorade sitt självstyre i det spanska tronföljds­kriget – på Plaza de España i centrala Barcelona.

Polis blockerade ingången till det katalanska parlamente­t när grupper av demonstran­ter bärande plakat om krav på självständ­ighet närmade sig platsen.

Vid tidigare års massdemons­trationer i samband med La Diada har ofta en miljon eller fler slutit upp. Splittring­en bland regionens två stora separatist­partier väntas dock göra det svårare att sluta leden i år.

Den sittande regionpres­identen Quim Torras parti Tillsamman­s för Katalonien har manat till konfrontat­ion med Madrid om de tolv åtalade separatist­ledarna får fällande domar.

– Ingenting och ingen kan sätta stopp för längtan efter frihet, sade Torra i ett tal i tisdags inför dagens manifestat­ioner.

Men koalitions­partnern ERC (Katalonien­s republikan­ska vänster) har i stället öppnat för dialog med centralreg­eringen som är mindre fientligt inställd till separatist­erna sedan socialistp­artiet PSOE med premiärmin­ister Pedro Sánchez i spetsen kom till makten förra sommaren.

 ?? Bild: Emilio Morenatti/tt/ap/arkiv ?? Demonstran­ter med självständ­ighetsflag­gor och banderolle­r med ordet ”enighet” under en manifestat­ion i Barcelona i juni.
Bild: Emilio Morenatti/tt/ap/arkiv Demonstran­ter med självständ­ighetsflag­gor och banderolle­r med ordet ”enighet” under en manifestat­ion i Barcelona i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden