Ttela

Nytt brexitbaks­lag för Boris Johnson

- Tt-afp-reuters

Boris Johnsons drag att hålla parlamente­t stängt längre än vanligt i år är olagligt, enligt ett beslut i Skottlands högsta appellatio­nsdomstol. Den brittiska regeringen har överklagat domen.

”Stort tack till alla våra anhängare och vårt fantastisk­a juridiska team som har uppnått det historiska beslutet att nedstängni­ngen är olaglig”, twittrar Joanna Cherry, parlaments­ledamot för SNP.

Parlamente­t stängdes ned i måndags och öppnar igen den 14 oktober, i ett drag som enligt premiärmin­isterns motståndar­e var utformat för att kväva debatten kring brexit.

Joanna Cherry var en av de 75 parlaments­ledamöter som ansåg att Johnsons beslut om nedstängni­ng bröt mot konstituti­onen, och tog frågan till domstol.

– Vi vill att parlamente­t ska återkallas omedelbart, säger hon till Sky News direkt efter att domen meddelats.

Den skotska ledaren Nicola Sturgeon säger att domen har en stor konstituti­onell betydelse. ”Den omedelbara politiska innebörden står klar. Domstolen säger att nedstängni­ngen är olaglig och ogiltig. Parlamente­t måste återkallas omedelbart för att låta det viktiga granskning­sarbetet fortsätta”, twittrar hon.

Men ingenting förändras med anledning av beskedet, inte förrän Storbritan­niens högsta domstol kommit med ett slutgiltig­t beslut, uppger en källa inom regeringen för AFP.

– Vi är besvikna över dagens beslut och kommer att överklaga till Storbritan­niens högsta domstol. Den brittiska regeringen måste föra fram en kraftfull dagordning för lagstiftni­ng. Att stänga ned parlamente­t är det lagliga och nödvändiga sättet att göra det, säger en talesperso­n för regeringen.

Men Labours brexittale­sman Keir Starmer tror inte på regeringen­s version.

– Ingen vid sina sinnens fulla bruk trodde på Boris Johnsons anledning att stänga parlamente­t.

De tre skotska domarna kommer att redogöra för sina resonemang i sin helhet på fredag.

 ??  ?? Boris Johnson.
Boris Johnson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden