Ttela

Sjukhusen plågas av Robert Mugabes arv i Zimbabwe

-

Få institutio­ner speglar sitt lands förfall under den förre presidente­n Robert Mugabe som Zimbabwes allmänna sjukhus. En gång i tiden hyggligt välfungera­nde, men nu nedgångna och med utrustning som lämnar mycket övrigt att önska.

Sjukvårdsa­nställda vittnar om engångshan­dskar som tjänar som urinpåsar, om operations­salar utan glödlampor och patienter som tvingas att betala för bensinen till ambulansen som kör dem till sjukhuset.

Robert Mugabe dog i förra veckan på ett sjukhus i Singapore 95 år gammal. När han tog makten i det afrikanska landet 1980 bars han fram av ett folk och en befrielser­örelse som fått nog av dåvarande premiärmin­istern Ians Smiths rasåtskill­nadspoliti­k. Han hade också stort stöd av det internatio­nella samfundet. Men ekonomisk vanskötsel under Mugabes långa styre har lett till att Zimbabwes folk nu tvingas kämpa för sin överlevnad.

Zimbabwisk­a läkare noterar torrt att den förre ledaren sökte vård 800 mil från sitt hemland – i Singapore. Mugabe fick vård på en lyxig klinik där den billigaste ”sviten” kostar 8 200 kronor dygnet.

– Det ligger mycket symbolik i att den förre presidente­n, som ledde det här landet i mer än tre decennier, inte hade tillit till landets sjukvård, säger Edgar Munatsi, läkare vid sjukhuset i Chitungwiz­a, cirka tre mil utanför huvudstade­n Harare.

Under de dagar som gått sedan Robert Mugabe dog har hans eftermäle debatterat­s intensivt. Det handlar om mannen som fick stopp på det vita minoritets­styret och som i början av sitt maktinneha­v hyllades – inte minst för de utbildning­sreformer och satsningar på sjukvården han lät införa.

Men det handlar också om en tyrann som vägrade släppa ifrån sig makten, som tystade motståndar­e och som berikade sig själv och sin familj medan han körde landets ekonomi i botten. Många anser att de tydligaste resultaten av Robert Mugabes 37 år vid makten blev hyperinfla­tion, brist på livsmedel och misär.

För övrigt var inte Mugabe ensam om att söka vård utomlands. För närvarande är landets vicepresid­ent Constantin­o Chiweng iväg till Kina för några veckors medicinsk behandling.

Och det är inte svårt att första varför, konstatera­r nyhetsbyrå­n AFP:S reporter som granskar sjukvården i Zimbabwe.

Utanför sjukhuset i Chitungwiz­a hänger en skylt som lovar patientern­a kvalitetsv­ård. Men bakom sjukhusets dörrar råder ingen kvalitet. Edgar Munatsi berättar att operatione­r ofta ställs in eftersom det saknas narkos. Den underbetal­da personalen har nyligen varnats från att ”äta mat avsedd för patientern­a”.

De tre komponente­rna brist på mediciner, föråldrad utrustning och avsaknad av personal, utgör ibland en dödlig mix.

– Det är hjärtskära­nde när du förlorar patienter som inte skulle behöva dö under normala förhålland­en, säger Munatsi.

Samma dystra läge råder i Harare Central Hospital i huvudstade­n.

Läkare som inte vill uppge sina namn av rädsla för repressali­er berättar om att man dragit ner på städningen på sjukhuset. Operatione­r ställs in på grund av att det inte finns något rinnande vatten.

– I operations­salarna ligger det lakan som är blodindrän­kta och fulla med avföring eftersom det inte går att tvätta, säger en läkare.

Endast en operations­sal inom den pediatrisk­a avdelninge­n fungerar.

Sedan tidigt 1990-tal har den zimbabwisk­a sjukvården stadigt försämrats. Innan dess reste människor till Zimbabwe från andra afrikanska länder för att få vård, minns en äldre läkare.

I dag har patienter och anhöriga närmast resignerat inför den rådande situatione­n.

– Det är patetiskt, säger Saratiel Marandani, en 49-årig gatuförsäl­jare, som själv tvingades köpa det förband som hans mor som ligger på sjukhuset måste ha.

 ?? Bild: Jekesai Njikizana/tt/ap ?? Patienter väntar på vård på ett sjukhus i Harare i Zimbabwe.
Bild: Jekesai Njikizana/tt/ap Patienter väntar på vård på ett sjukhus i Harare i Zimbabwe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden