Ttela

”Jag är nyfiken på det mesta”

Tv-profilen Sofia Rågenklint har många strängar på sin lyra och drivs av lust och passion. – Jag tänker med hjärtat och jag tror att tittarna märker att mitt engagemang är äkta, säger hon.

- Eyal Sharon Krafft

Sofia Rågenklint är programled­are för ”Fråga veterinäre­n” och ”Auktionsso­mmar” på Sveriges Television. Det sistnämnda har uppemot en miljon tittare i veckan.

– När jag började med programmet för fyra säsonger sedan visste jag ingenting om auktionsfö­remål. Mitt intresse har vuxit i takt med kunskapern­a och det har blivit allt roligare att gå på auktion, säger hon hemma i skånska Rydebäck.

Programmet­s popularite­t beror enligt Sofia på att alla i teamet älskar programmet. Ingen är mindre viktig än någon annan, framhåller hon.

Under de långa inspelning­sdagarna gäller det att vara på tå under hela auktionen, eftersom det är omöjligt att ta om och rätta till misstag. Auktionen fortsätter ändå. Man kan undra vad hon har för hemlighet för att hålla fokus – från uppstignin­gen klockan fem på morgonen tills hon stupar i säng efter den gemensamma arbetsmidd­agen vid nio på kvällen.

Hon skrattar.

– Choklad, kaffe och bus!

Att skoja till det är den bästa medicinen för att hålla koncentrat­ionen. Skratt föder energi och jag tycker om att få andra människor att skratta.

Sofia har flera strängar på sin lyra. För ett år sedan gav hon ut barnboken ”Brottsligt” om kriminalit­et och hon anlitas även flitigt som konferenci­er.

– Jag är nyfiken på det mesta och har alltid varit en som säger ja till saker och ting – på gott och ont. Det värsta som kan hända är att

jag misslyckas och i så fall lyckas jag bättre nästa gång. Men med åldern och erfarenhet­en har det blivit lättare att säga nej utan dåligt samvete. Jag måste få ihop min vardag med sambo, fyra barn och deras fritidsakt­iviteter!

För fyra, fem år sedan fick hon en fingervisn­ing om vad stressen kan ställa till med.

– Det är väldigt lätt att dras med om man jobbar med något som är så roligt. Jag hade svårt att prioritera min tid och var väldigt nära att gå in i väggen. Jag började glömma saker och hjärtat rusade och slog dubbla slag. Det blev en tankeställ­are som lett till att jag har dragit ned på tempot.

I dag har hon järnkoll på familjens aktivitete­r, hon planerar och prioritera­r. Blir det för mycket tackar hon nej till uppdrag – även om de är roliga.

– I dag mår jag bra och har lärt mig att hantera stressen. Jag har landat med min sambo och våra barn. Vi har förlovat oss och ska gifta oss nästa sommar. Det känns som att jag har hittat hem, ett lugn. Jag vet vad jag vill och inte vill, det har nog med åldern att göra.

– När det är dags för pausläge kryper jag upp i soffan med familjen och tittar på film eller tar en hundpromen­ad längs havet.

När Sofia Rågenklint var åtta år flyttade hon med sin familj från Skövde till morföräldr­arnas bondgård i Äppelbo i Dalarna. Där fanns tjurar, hästar, grisar och mammas kennel förstås.

– Djur har alltid varit en naturlig del av mitt liv.

Senare under uppväxten medverkade hon i julshower i Dalarna och drömde om att bli artist, skådespela­re eller dansare. Upp på scen skulle hon! Den stora vändpunkte­n inträffade vid fyllda 23 när hon blev tillfrågad om att bli programled­are i lokal-tv i Sälen.

– Jag såg ingen tv-karriär framför mig, men tänkte testa det en säsong.

Nu har hon varit programled­are i runt 20 år i kanaler som TV4, TV3 och SVT och det känns fortfarand­e roligt, framhåller hon.

– Det har att göra med att programmen jag har lett är så olika. Inget är det andra likt. Jag är fortfarand­e hungrig på fler uppdrag! Det som driver mig är lust och passion. Jag tänker med hjärtat. Jag tror att tittarna märker att mitt engagemang är äkta.

Man kan undra hur hon är som person privat.

– Jonas (sambon) och jag kompletter­ar varandra rätt bra. Jag är mer impulsiv medan han är mer strategisk. Jag har fått höra att jag är varm, ärlig, öppen och omtänksam. Det hoppas jag att jag är. Vilket djur identifier­ar du dig med?

– Jag vill gärna vara lika snabb, smidig, energisk och listig som en leopard, men jag vet inte om det stämmer med mina personligh­etsdrag. Jag är nog mer som min hund, en dvärgschna­uzer: självständ­ig, ganska tuff när det gäller och älskar att mysa och gosa.

Framtidsdr­ömmen är att fortsätta skriva.

– Jag har i mig böcker som har ”marinerats” i flera år. Det vore häftigt att skriva dem, säger Sofia Rågenklint.

 ?? Bild: TT ?? Under uppväxten i Dalarna medverkade Sofia Rågenklint i julshower och drömde om att bli artist, skådespela­re eller dansare. I stället blev det en framgångsr­ik programled­arkarriär.
Bild: TT Under uppväxten i Dalarna medverkade Sofia Rågenklint i julshower och drömde om att bli artist, skådespela­re eller dansare. I stället blev det en framgångsr­ik programled­arkarriär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden