Ttela

Kvinnokamp i svängig musikal

Just nu övas det för fullt inför musikalen ”9 to 5” som Teater Endorfin sätter upp i oktober. Musikalhis­torien kan tyckas vara gammal, men sitter som en smäck i en tid som denna.

- Maria Loewen maria.loewen@ttela.se

Det är en härlig stämning i en av salarna på N3 i Trollhätta­n där det sjungs och spelas. Det är föreningen Teater Endorfins musikalart­ister och band som repar tillsamman­s för första gången. På spel står uppsättnin­gen av musikalen ”9 to 5”, med musik skriven av Dolly Parton.

– Våra övningar har gått över i ett stadium där text, musik, dans och sång nu vävs samman, säger regissör Michaela Lundgren.

Musikalen ”9 to 5” är baserad på filmen med samma namn från 1980. Tiden är tillbakask­ruvad 30 år, till ett kontor där chefen kör med sina kvinnliga sekreterar­e. En dag rinner bägaren över och karaktärer­na, som spelas av Sara Hallén, Jeanette Strandelin och Linda Wenngren, vänder upp och ner på hela kontorstil­lvaron.

– När vi läste manuset kände vi att historien är väldigt aktuell, speciellt i vår metoo-tid. Ur det perspektiv­et så var filmen före sin tid. Sedan tar våra karaktärer till extrema handlingar för att förändra sin situation, säger Linda Wenngren, som spelar Violet som är chef för sekreterar­na, men hålls tillbaka av chefen.

– Man hoppas att musikalen kan bidra till att människor ska våga förändra sin situation, säger Jeanette Strandelin, som spelar Judie.

Temat kvinnor är något som regissör Michaela Lundgren försöker att lyfta fram.

– Jag har inte tittat på tidigare produktion­er utan utgått från det som ensemblen vill lägga fokus på, och det har varit ”girlpower”, att ta sin plats och göra förändring­ar med fokus på de kvinnliga huvudrolle­rna.

En korridor bort från bandet och alla sångare övar Alexandra Johnsson och Cecilia Bäck danssteg till den jazziga låten ”Judie’s joint” tillsamman­s med koreograf Cajsa Lindell. Hon skapar koreografi­n helt själv och tycker arbetet är givande

– I en liten cirkusdel i ett nummer skulle en tjej göra en volt mellan två personer. Hon hade aldrig gjort det förut men klarade av det till både glädjeskri­k och jubel. Det är väldigt härligt att få vara med och utveckla människor.

” Det är en musikal som man blir glad av Daniel Andersson Teater Endorfin

Inför premiären känns det jättebra, säger Daniel Andersson, som är del av ensemblen.

– Det är en musikal som man blir glad av, det är humor, svängig musik och den är lätt att ta till sig.

Musikalen spelas i Hebeteater­n och har premiär 19 oktober.

 ??  ?? Sara Hallén och Jeanette Strandelin repar låten ”Judie’s joint” ihop med övriga i Teater Endorfins ensemble, som den 19 oktober har premiär på musikalen ”9 to 5” i Trollhätta­ns Folkets hus.
Sara Hallén och Jeanette Strandelin repar låten ”Judie’s joint” ihop med övriga i Teater Endorfins ensemble, som den 19 oktober har premiär på musikalen ”9 to 5” i Trollhätta­ns Folkets hus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden