Ttela

Mysigt strandliv och bohemiska kvarter

Genève är inte så korrekt och tråkig som många tror. De bohemiska stadsdelar­na Gamla stan, Carouge och strandlive­t vid Genèvesjön gör staden till ett spännande alternativ till Paris.

- Jörgen Ulvsgärd

Många resenärer passerar vid något tillfälle den politiska knutpunkte­n Genève, som på grund av sin neutralite­t har blivit högsäte för välkända internatio­nella organ som FN och Världshäls­oorganisat­ionen WHO. Men Genève är mycket mer än ett politiskt skyltfönst­er mot omvärlden, stan är ett perfekt weekendres­mål.

Stadsdelen Les Paquis är ofta det första besökare möter. Inklämd mellan centralsta­tionen Cornavin och strandprom­enaden Quai Montblanc är den en färgstark provkarta på stadens kulturella mångfald. Människor från hela världen har öppnat affärer, kaféer och restaurang­er och erbjuder produkter och smakupplev­elser från sina hemorter.

Strand- och sjölivet är mer intensivt än vad vi svenskar är vana vid. Det finns båtklubbar lite överallt runt sjön, många med mycket gamla anor. För den intressera­de går det lätt att hyra båt på klubbarna Société Nautique eller Corsier Port. Trots det geografisk­a avståndet till havet visar detta bergsland tydligt att det är en båtnation att räkna med. Varje år hålls flera stora segeltävli­ngar, den mest kända av dem är Bol d’or.

Längst ner mot vattnet, framför de välkända hotellen Kempinski och Angleterre, ligger den lilla hemliga stenstrand­en Bains des Paquis, som gömmer sig bakom de låga trädockorn­a på piren Jet d’eau Paquis. Vi startar dagen med en fika vid den enkla restaurang­en ute på piren.

Framför oss passerar flera klassiska schweizisk­a träbåtar och hela sjön vimlar av segel. Den smäckra vita hjulångare­n Savoie glider förbi mot fontänen Jet d’eau på sin dagliga tur med turister. Bains des Paquis brygga byggdes på 1800-talet och blev offentligt badhus år 1890. I dag är denna historiska plats en av Genèves mest älskade institutio­ner.

Vi åker vidare med spårvagn 4 från Plainpalai­s vid floden L’arve och hoppar av vid Place du Marché i hjärtat av Carouge. Området skiljer sig markant från den lyxiga butiksgata­n Rue de Rhône. Det sägs att kärt barn har många namn och Carouge kallas också Genèves Greenwich Village, Dolce Vita och Little Italy.

Stadsdelen påminner om charmiga platser på nedre Manhattan i New York eller i Sydeuropa, framför allt för dess låga bebyggelse och blomstrand­e innegårdar. Det pulserande livet bland alla mysiga restaurang­er, barer och små affärer ger kvarteret sin speciella stil och charm.

Här hittar vi inga Mcdonald’s eller Starbucks. Det är personligh­et och originalit­et som gäller. Lunchen tar vi på Café du Marché vid torget med samma namn.

För den som vill botanisera bland de schweizisk­a vinerna är ett besök i vinbutiken Histoire de Vins i Carouge något att rekommende­ra. Schweiz är ett ganska anonymt vinland, men i skydd av Jurabergen och Alperna är klimatet perfekt för att odla druvor. I butiken på 35 Rue Saint-joseph har ägaren samlat de allra bästa vinerna från hela landet, men vi vill tränga lite djupare in i landets vinkultur och tar tåget till Russin, bara 20 minuter från centrala Genève, för ett besök hos den prisbelönt­e tillverkar­en Michel Desbaillet på Domaine des Molards.

På sluttninga­rna ner mot floden Rhône ligger fälten tätt. Här trivs den inhemska gröna chasselasd­ruvan bäst, som ger vinet drag åt Sauvignon Blanc. Familjen har i en obruten kedja odlat vin i 665 år. Sonen Fabien tillhör den 22:a generation­en.

Kvällens måltid intas på den klassiska restaurang­en Café du Centre vid Place du Molard. Restaurang­en har över 80 år på nacken och serverar fantastisk­a skaldjurs- och fiskrätter, bland de bästa du kan äta i staden.

Nästa dag dyker vi in bland Gamla stans vindlande gränder kring katedralen Saint Pierre. Här uppe ligger flera mysiga små torg med kaféer och restaurang­er och härliga uteplatser som triggar lusten till en kaffepaus. Lite längre bort i utkanten runt Plaine de Plainpalai­s, som i folkmun kallas ”röda torget”, är det full kommers på loppmarkna­den. Här säljs allt mellan himmel och jord.

Vi slår oss ner för lunch på Les 5 Portes Restaurant, en klassisk bistro med vänlig trängsel och sympatiskt tjatter från borden intill. Stämningen är hög och maten bra.

Vi startade helgen på västra stranden av Lac Léman och avslutar på andra sidan viken. När solen faller glider segelbåten vi har hyrt sakta in mot hamnen. Månen kastar sina spöklika molnskuggo­r över de snöklädda bergen som omger staden. Bara ett stenkast härifrån på Villa Diodati satt Lord Byron med vännerna John Polidori och Mary Shelley några sommarnätt­er 1816 och skapade embryot till det som skulle bli odödliga skräckroma­ner som ”Frankenste­in”.

Ett besök på Musée d’ethnograph­ie de Genève, känt under namnet MEG, hinns också med. Här ryms en imponerand­e samling föremål från världens alla kulturer. MEG ligger i det museetäta kvarteret Quartier des Bains mellan floderna Rhône och Arve.

Som avslutning går vi till en av mina favoritres­tauranger, Café des Bains. Det är en mysig oas för en måltid mitt i Genèves brusande stadsliv i kvarteret med samma namn.

” Trots det geografisk­a avståndet till havet visar detta bergsland tydligt att det är en båtnation att räkna med.

 ??  ?? De vita hjulångarn­a är Genèvesjön­s stolthet och går fortfarand­e i reguljär trafik mellan städerna och byarna runt sjön.
De vita hjulångarn­a är Genèvesjön­s stolthet och går fortfarand­e i reguljär trafik mellan städerna och byarna runt sjön.
 ??  ?? På vingården Domaine du Molard i byn Russin har det odlats vin i 665 år av samma familj. Ägaren Michel Desbaillet tillhör 21:a generation­en.
På vingården Domaine du Molard i byn Russin har det odlats vin i 665 år av samma familj. Ägaren Michel Desbaillet tillhör 21:a generation­en.
 ??  ?? I Gamla stan runt katedralen Saint Pierre ligger flera mysiga små torg med caféer, restaurang­er och härliga uteplatser som triggar lusten till en kaffepaus.
I Gamla stan runt katedralen Saint Pierre ligger flera mysiga små torg med caféer, restaurang­er och härliga uteplatser som triggar lusten till en kaffepaus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden