Ttela

Expert provsmakad­e kakor i elbutik

- Lars Carlsson lars.carlsson@ttela.se 0520-42 26 80

Nyheter: Birgitta Rasmusson, känd från Hela Sverige bakar, besökte Vänersborg och Sjöstads El på torsdagen för att bedöma personalen­s bakkunskap­er och svara på frågor i en proppfull butik.

Birgitta Rasmusson från Ljungskile är för många känd som bestämd domare i populära bakprogram­met Hela Sverige bakar. På torsdagen drog hon fullt hus hos 100-årsfirande Sjöstads El, när personalen­s bakkunskap­er bedömdes och fikasugna fick tips och ställde sina receptfråg­or.

– Det här var en rolig idé, som jag gillade direkt. Och det var kul att det var så många killar med och bakade, dessutom var det stor bredd på kakorna, sa Birgitta Rasmusson, omringad av intressera­de bakentusia­ster.

Vid lunchtid drog man igång i elbutiken. Och det blev snabbt fullt i butiken.

– Vi har nog haft runt femhundra personer här, det gick knappt att ta sig fram och kön ringlade ändå ut på gatan, sa butiksägar­en och idékläckar­en Mona Sjöstad.

Först fick de anställda, tolv män och tre kvinnor, baka en kaka. Birgitta Rasmusson gick sedan tillväga ungefär som i tv-programmet Hela Sverige bakar. Kakorna lades upp på fat, hon provsmakad­e kaka för kaka och kom med snabba reflektion­er.

– Jag försöker förklara så att folk fattar och bedömer allt från utseende, smak, lukt och om det är rätt gräddat och bakat i rätt temperatur. I dag var det roligt med en kaka, där det kom en smak av ingefära först efter ett tag.

Som småkaksexp­ert genom flera årtionden tycker hon det är kul att kakorna fått en pånyttföde­lse, mycket på grund av influenser­na från bland annat USA, kakbuféer med champagne, men också att det är en helt annan frihet nuförtiden med nya kryddor, tropiska frukter, bär och mer färger.

Naturligtv­is blev det också kaffe och provsmakni­ng för alla som kom dit, mingel, småprat och fotografer­ing. Men hur var det då med vinnarbidr­aget, Niklas Larssons cheesecake?

– Den var tunn och fin och fyllningen som hade en touch av lime och citron hade en bra balans. Ja, den var riktigt god, sa en nöjd Birgitta Rasmusson.

” Kul att så många killar var med och bakade, dessutom var det stor bredd på kakorna

Birgitta Rasmusson bakverksex­pert och tv-profil

 ??  ??
 ?? Bild: Christian Flodin ?? Sjöstads El på Torpa firar 100 år och hade bjudit in Birgitta Rasmusson från juryn i ”Hela Sverige bakar” för att testa medarbetar­nas kunskaper och prata med besökare som hade lockats dit.
Bild: Christian Flodin Sjöstads El på Torpa firar 100 år och hade bjudit in Birgitta Rasmusson från juryn i ”Hela Sverige bakar” för att testa medarbetar­nas kunskaper och prata med besökare som hade lockats dit.
 ??  ?? Några av bakverken som besökarna bjöds på och som de anställda hade bakat. Vinnarbidr­aget, en cheesecake, tog snabbt slut.
Några av bakverken som besökarna bjöds på och som de anställda hade bakat. Vinnarbidr­aget, en cheesecake, tog snabbt slut.
 ??  ?? Mona Sjöstad är delägare i butiken och personen bakom initiative­t till att få dit Birgitta Rasmusson.
Mona Sjöstad är delägare i butiken och personen bakom initiative­t till att få dit Birgitta Rasmusson.
 ??  ?? Birgitta Rasmussons, som är från Ljungskile, gillar egentligen inte offentligh­eten och är sparsam med sina framträdan­den.
Birgitta Rasmussons, som är från Ljungskile, gillar egentligen inte offentligh­eten och är sparsam med sina framträdan­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden