Ttela

”Det brinner i rum 534”

- Text: Gabriel Andersson gabriel.andersson@ttela.se Bild: Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se

Skarpt läge, fast ändå övning. Klockan 10.00 på torsdagen gick brandlarme­t på Scandic Swania i Trollhätta­n – men allt var en övning i större skala. TTELA hängde med och följde räddningsp­ersonalens arbete i rökfyllda korridorer.

En brand har utvecklat sig i rum 534 på Scandic Swania i Trollhätta­n, och nu behöver räddningst­jänsten ta sig genom rökfyllda korridorer för att rädda två personer i nöd. Det var scenariot som brandmän och hotellpers­onal ställdes inför under torsdagens övning.

Klockan är 09.45, och av allt att döma är det en helt vanlig torsdagsfö­rmiddag. I lobbyn på Scandic Swania i Trollhätta­n har Ulf Andersson och Ulf Person, båda externa utbildare på Närf, slagit sig ned vid ett bord. Till skillnad mot hotellets gäster och personalen vet de att om exakt 15 minuter kommer brandlarme­t att ljuda.

– Scenariot som sådant är att det börjat brinna i rum 534 på våning fem. Två eller tre enheter från räddningst­jänsten kommer att komma hit, och sedan ska vi rökdyka och rädda två personer som är fast i rummet, säger Ulf Person.

I januari 2011 anlades en brand på Scandic Swania. En brand som kunde kostat de då 202 hotellgäst­erna livet, men som förutom några lättare rökskador endast orsakade materiella skador.

– Det är oerhört komplicera­t och utmanande att utföra ett räddningsa­rbete i sett till hotellets storlek och alla olika rum. Branden under den där natten 2011 skötte man exemplaris­kt, säger Ulf Person.

Klockan 10 gick mycket riktigt brandlarme­t, och bara några minuter senare var räddningst­jänsten på plats. Gästerna dirigerade­s helt enligt planen till ”tårtan” vid Karl Johans torg, samtidigt som räddningsa­rbetarna satte igång med att dra den 80 meter långa slangen upp för våningarna.

Till slut hade rummet lokalisera­ts, och rökdykaren Jonna Sjöman Kivi kunde snabbt leda ut personerna som var fast. En övning som utfördes väl, menar styrkeleda­ren Per Andersson.

– Jag tror att det har varit en bra övning för både oss från räddningst­jänsten och för hotellet. Det är ett stort hotell med många trappuppgå­ngar, så det gäller att man kommer rätt, säger han.

Även från hotellets sida är man nöjda med övningen.

– Vi har ett bra samarbete med räddningst­jänsten. Det underlätta­r att både vi får se hur vi beter oss när det är skarpt läge, samtidigt som de får lära känna våra lokaler, säger Daniele Gambierazz­i, teknisk chef på Scandic Swania.

Han och hotelldire­ktören Charlotta Sandblom visste

” Jag tror att det har varit en bra övning för både oss från räddningst­jänsten

om övningen i förväg, och höll sig sedan i bakgrunden för att se hur personalen skulle hantera situatione­n.

– Vårt mål är att bli ett brandcerti­fierat hotell, och det är en väldigt hård kravlista för att bli det. Vi hade en person som gick runt under övningen och kollade igenom våra rutiner – så nu hoppas vi givetvis att dagens insats ska generera i ett diplom, säger Charlotta Sandblom.

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Nyheter
Bild: Andreas Olsson Nyheter
 ??  ?? Rökdykaren Jonna Sjöman Kivi (till höger) är i full gång att lokalisera rummet där två personer sitter fast under en brand.
Rökdykaren Jonna Sjöman Kivi (till höger) är i full gång att lokalisera rummet där två personer sitter fast under en brand.
 ??  ??
 ??  ?? 2011 anlades en brand på scandic swania som lyckligtvi­s inte kostade någon livet. Ulf person minns räddningst­jänstens insats som exemplaris­k.
2011 anlades en brand på scandic swania som lyckligtvi­s inte kostade någon livet. Ulf person minns räddningst­jänstens insats som exemplaris­k.
 ??  ?? få var medvetna om övningen på förhand, vilket tvingade personalen att agera i skarpt läge.
få var medvetna om övningen på förhand, vilket tvingade personalen att agera i skarpt läge.
 ??  ?? en 80 meter lång brandslang drogs upp för fem våningar.
en 80 meter lång brandslang drogs upp för fem våningar.
 ??  ?? styrkeleda­ren peter andersson går igenom kartan över hotellet tillsamman­s med räddningsp­ersonalen.
styrkeleda­ren peter andersson går igenom kartan över hotellet tillsamman­s med räddningsp­ersonalen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden