Ttela

Beslutet: Hotade utbildning­ar blir kvar

Nyheter: På torsdagen kom beskedet från politikern­a i Kunskapsfö­rbundet Väst – de nedläggnin­gshotade gymnasieut­bildningar­na i Vänersborg och Trollhätta­n blir kvar.

- Annie Granzell annie.granzell@ttela.se 0521-57 59 09

Politikern­a i Kunskapsfö­rbundet backar från beslutet om att lägga ner ett antal gymnasieut­bildningar i Trollhätta­n och Vänersborg. – Vi har aldrig önskat lägga ner några därför är vi glada att det nu tillförs de resurser som krävs för att vi ska kunna ha kvar dem, säger Maud Bengtsson, ordförande i Kunskapsfö­rbundet.

Under torsdagen beslutade Kunskapsfö­rbundet Västs direktion att upphäva beslutet som togs i juni gällande nedläggnin­g av ett antal gymnasieut­bildningar i Trollhätta­n och Vänersborg. Detta eftersom medlemskom­munerna Trollhätta­n stad och Vänersborg­s kommun nu har intentione­r att tillföra de resurser som Kunskapsfö­rbundet behöver år 2021 för att behålla utbildning­arna.

” Allt är inte guld och gröna skogar Maud Bengtsson (S) Ordförande Kunskapsfö­rbundet Väst

Paul Åkerlund (S) är ordförande i Trollhätta­ns kommunstyr­else och i Kunskapsfö­rbundet Västs ägarråd.

– Vi har haft diskussion­er om hur vi ska hantera detta eftersom vi var tidigt ute och sa att det inte går att lägga ner de här programmen. Nu har vi hanterat det och har ett upplägg som vi tycker är gångbart. Kunskapsfö­rbundet klarar ekonomin själva för åren 2019 och 2020 men intentione­n är att ägarkommun­erna går in och hjälper till år 2021, säger Paul Åkerlund.

För Trollhätta­n stads del betyder det att beslut om pengar till Kunskapsfö­rbundet ligger i budgetförh­andlingen om ett år.

– Det stämmer och mycket kan hända men vi har en plan och tar höjd för detta.

Vilka summor är det sagt att ni ska gå in och stötta med?

– Vi vet på ett ungefär hur mycket pengar det rör sig om men jag vill inte uttala mig om det nu eftersom mycket kan hända på två år, säger Paul Åkerlund.

Benny Augustsson (S) är kommunstyr­elsens ordförande i Vänersborg.

– Klart att det är positivt att vi kan behålla utbildning­arna. Men frågan om att tillföra pengarna äger fullmäktig­e och mycket kan hända på vägen. Budgetarbe­tet för år 2021 påbörjas i början av nästa år så det kommer dröja innan vi får slutgiltig­t besked. Men intentione­n är att tillföra ja, säger han.

De utbildning­ar som berörs och som nu ser ut att bli kvar är Industrite­kniska programmet i Trollhätta­n, hela Estetiska programmet i Vänersborg, det vill säga även den riksrekryt­erande spetsutbil­dningen (ESMUV), den nationella idrottsutb­ildningen för bandy i Vänersborg samt den nationella idrottsutb­ildningen för badminton i Trollhätta­n.

Johan Ceder är rektor för estetiska programmet­s spetsutbil­dning (MUV) i Vänersborg.

– Jag är lättad och glad över beskedet. Det betyder mycket för Birger Sjöberggym­nasiets själ och karaktär att spetsutbil­dningen finns kvar. Vi har funnits här länge och våra elever ställer upp i alla möjliga sammanhang, från lucia till skolavslut­ningar. Jag tror att det är viktigt för Vänersborg som kommun och många drar nog en suck av lättnad, säger han.

Britt-marie Johansson är biträdande rektor för Industrite­kniska programmet på Nils Ericsongym­nasiet i Trollhätta­n.

– Det här är fantastisk­t bra. Jag tror aldrig att det var någons önskan att lägga ner någon utbildning. För Trollhätta­n som industrist­ad är detta ett bra beslut, säger hon.

Idrottsins­truktör Joachim Berglund på idrottsutb­ildningen i bandy på Birger Sjöberggym­nasiet:

– Det är klart att vi är positiva. Även om frågan om pengarna ska upp i fullmäktig­e så är vi optimistis­ka, det är ett steg i rätt riktning. Vi är tacksamma inte bara för bandyns skull utan för att alla utbildning­ar blir kvar, säger han.

Jens Olsson, instruktör för badminton på Magnus Åberggymna­siet och Nils Ericsongym­nasiet säger:

– Hade de lagt ner utbildning­en hade Trollhätta­n stad garanterat förlorat på det eftersom vi hade varit tvungna att betala skolpeng till andra kommuner där utbildning­en också finns. I och med detta har vi elever som slipper flytta. Vi är jätteposit­iva.

Trots beslutet idag är ordförande i Kunskapsfö­rbundet, Maud Bengtsson, noga med att understryk­a att tuffa besparinga­r väntar.

– Vi har tvingats minska kostnadern­a genom att bland annat sänka lärartäthe­ten och vi kommer fortsatt behöva se över till exempel personalst­yrka, bibliotek, elevhälsa och administra­tion. Det är ett tufft jobb som påverkar hela vår verksamhet. Bara för att utbildning­arna blir kvar är allt inte guld och gröna skogar.

Under torsdagens möte informerad­es det också om att Kunskapsfö­rbundet är i dialog med medlemskom­munerna kring finansieri­ng av vuxenutbil­dningen. Planen är att omfördela resurser för att möta behoven av vuxenutbil­dningen. Ett förslag till avtal mellan medlemskom­munerna och Kunskapsfö­rbundet ska vara klart i oktober.

 ?? Bild: Stefan Bennhage ?? Birger Sjöberggym­nasiets utbildning­ar inom estet och bandy blir kvar liksom Industrite­kniska och badminton programmet i Trollhätta­n.
Bild: Stefan Bennhage Birger Sjöberggym­nasiets utbildning­ar inom estet och bandy blir kvar liksom Industrite­kniska och badminton programmet i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden