Ttela

Borgerliga partier är bäst på borgerlig politik

Att värnskatte­n avskaffas vid årsskiftet är en av de tydligaste liberala segrarna i januariöve­renskommel­sen mellan den rödgröna regeringen, Centerpart­iet och Liberalern­a. Det är knappast en åtgärd som väcker entusiasm inom Socialdemo­kraterna.

- Svend Dahl fil dr i statsveten­skap och chef för Liberala Nyhetsbyrå­n

”Det kommer inte att vara min roligaste dag på jobbet när jag går med det förslaget till riksdagen”, konstatera­de finansmini­ster Magdalena Andersson i början av sommaren (Aftonblade­t 1/6). Så sent som häromdagen föreslog chefen för den socialdemo­kratiska tankesmedj­an Tiden, Daniel Färm, att värnskatte­n tvärtom borde höjas (Dagens Nyheter 9/9).

Samtidigt har regeringen­s tjänstemän, svart på vitt, tvingats erkänna det som många av skattens kritiker länge påpekat: ”En samlad bedömning är att den långsiktig­a självfinan­sieringsgr­aden mest sannolikt är i närheten av 100 procent.” Att avskaffa värnskatte­n kommer på sikt inte att kosta staten något – bortfallet av skatteintä­kter uppvägs helt och hållet av fler arbetade timmar.

Avskaffad värnskatt är ännu ett exempel på när Socialdemo­kraterna, ofta motvilligt, tvingats acceptera borgerliga perspektiv. I den nyutkomna boken ”Reflektion­er om politik” (Timbro) påminner M-veteranen Lars Tobisson om hur just detta mönster kommit att prägla svensk samhällsut­veckling. Tobisson som var Moderatern­as gruppledar­e i riksdagen under 1990-talet nämner bland annat budgetproc­essen, det nya pensionssy­stemet och den oberoende riksbanken som exempel på viktiga strukturre­former där S under stor vånda kom att omfamna tankegånga­r som varit självklara inom stora delar av borgerligh­eten.

Samma sak gäller valfrihet i välfärden, Eu-medlemskap­et, men också jobbskatte­avdragen som till största delen lämnats intakta av de rödgröna regeringar­na. Det är troligt att borgerligh­eten på motsvarand­e sätt kommer att kunna driva S framför sig när det gäller åtgärder mot gängkrimin­aliteten.

Det finns all anledning att glädjas över varje tillfälle när Socialdemo­kraterna genomför borgerlig politik, eller till och med gör den till sin egen. Samtidigt finns det skäl att vara medveten om att det ur ett borgerligt perspektiv är en reformstra­tegi med tydliga begränsnin­gar. Det är en insikt som inte minst är viktig att ha med sig när det nu talas om en bred skatterefo­rm.

De som talar sig varma för breda skatterefo­rmer glömmer ofta bort att skatterna är en djupt ideologisk fråga. S kan som i frågan om värnskatte­n gå med på borgerlig politik, men har i grunden en annan uppfattnin­g om hur skattesyst­emet borde utformas.

Ett bra exempel på detta är den största och viktigaste skatterefo­rmen på senare år – alliansreg­eringarnas jobbskatte­avdrag. Om de borgerliga partierna i en bred uppgörelse hade valt att fråga Socialdemo­kraterna om lov kan vi vara nästan helt säkra på att skatten på arbete skulle vara högre än vad den är i dag. Det är också sannolikt att S, precis som i fråga om den nu aktuella skatterefo­rmen, hade försökt kompensera sänkt skatt på arbete med höjda kapitalska­tter.

Att den rödgröna regeringen avskaffar värnskatte­n förändrar inte det faktum att borgerliga regeringar är det bästa sättet att få mer av borgerlig politik.

” Det finns all anledning att glädjas över varje tillfälle när Socialdemo­kraterna genomför borgerlig politik

 ?? Bild: Jonas Ekströmer/tt ?? Hur stora skattesänk­ningar hade alliansreg­eringarna med Anders Borg och Fredrik Reinfeldt fått genomföra om de frågat Socialdemo­kraterna om lov?
Bild: Jonas Ekströmer/tt Hur stora skattesänk­ningar hade alliansreg­eringarna med Anders Borg och Fredrik Reinfeldt fått genomföra om de frågat Socialdemo­kraterna om lov?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden