Ttela

Max Eskilsson: Staten ska inte äga TV4

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

Telias köp av Bonnier Broadcasti­ng – där TV4 och C More ingår – går in i sitt slutskede. Ett drygt år har gått sedan köpet blev offentligt och inom kort väntas Eu-kommission­en ge grönt ljus (SVD 11/9). På ledningsni­vå lär glädjen vara stor, likväl är affären principiel­lt problemati­sk.

Svenska staten är största enskild ägare i Telia. Den statliga dominansen på mediemarkn­aden kommer därmed att öka. Principen om ägarmångfa­ld börjar kännas sorgset avlägsen. Något måste göras och det snabbt.

Att i elfte timmen försöka stoppa Telias köp är däremot varken realistisk­t eller önskvärt. Det borde snarare vara uppenbart att staten måste göra sig av med sitt Telia-innehav.

Vi hade inte behövt hamna här. Både 2006 och 2014 slog allianspar­tierna ett slag för att sälja Telia. Att idén hittills stött på patrull har motiverats säkerhetsp­olitiskt. En utredning under alliansreg­eringens tid tog upp svårighete­n att dra en gräns mellan civila och militära intressen. Invändning­en är till viss del fortfarand­e relevant men i grunden handlar frågan om politisk vilja. Obekvämt är inte samma sak som omöjligt.

Som Moderatern­a och Kristdemok­raterna är inne på kan verksamhet­en styckas upp. Staten kan behålla kontrollen över särskilt samhällsvi­ktiga delar men sälja resten. “Vi tycker att staten ska avyttra sitt ägande i Telia, men det måste ske på ett ansvarsful­lt sätt. Det krävs en noggrann analys av vilka åtgärder som behövs för att skydda samhällsvi­ktig infrastruk­tur”, sa exempelvis Elisabeth Svantesson – ekonomisk-politisk talesperso­n för Moderatern­a – i veckan (SVD 11/9). Hon har en viktig poäng.

” Principen om ägarmångfa­ld börjar kännas sorgset avlägsen. Något måste göras och det snabbt.

En annan väg vore att – som Dagens industris PM Nilsson föreslagit – helt enkelt bygga upp nya, mer dugliga nät för skyddsvärd­a verksamhet­er (Dagens industri 14/6 -18).

Nu måste politikern­a komma till skott. Avvägninga­r kring tunga områden som försvar och fria medier har uppstått.

I den bästa av världar ska inte politiska beslut med så pass principiel­la frågetecke­n behöva stressas fram. Med tanke på Telias köp av Bonnier Broadcasti­ng verkar de nu inte ha något val. Förhoppnin­gsvis lär sig politikern­a en läxa av att inte gjort sig av med Telia tidigare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden