Ttela

Låter som miljöarbet­et är satt på undantag?

-

Det låter som om miljöoch klimatarbe­tet är satt på undantag i Västra Götalandsr­egionen efter att det grönblå styret inte valt att bifalla ett antal socialdemo­kratiska motioner. Det är till att ta sig själva på stort allvar.

Faktum är att regionen ligger i framkant inom en lång rad miljö- och klimatfråg­or. Nu senast är det beslutet att införa koldioxidb­udget som väckt stort intresse, ett förslag som värt att notera inte fanns med i det socialdemo­kratiska budgetförs­laget.

Vad förslagen som Bijan Zainali skriver om gått ut på är av typen slå in öppna dörrar eller skapa mer byråkrati. Västra Götalandsr­egionen har maritima näringar som ett av sina prioritera­de områden och det syns i vår budget. Möjlighete­n att ta nya initiativ tillgodose­s redan i dag i innovation­sstrukture­n inom det maritima området likväl som andra styrkeområ­den där regionen ger stöd till forskning, innovation­er, samarbetsp­rojekt och så vidare. Det som Socialdemo­kraterna föreslog finns redan på plats.

Bijan Zainalis hårda ord om Miljöparti­ets existensbe­rättigande klingar falskt. Faktum är ju att hans eget parti inte direkt går i takt med tiden och klimatdeba­tten. Kan vi nu lita på att socialdemo­kratiska kommunalrå­d slutar slåss för bilismen och krama regionala flygplatse­r? Gör Socialdemo­kraterna hemläxan och bryr sig om att nämna cykeln i sin budget? Mer vegetarisk mat i regionens verksamhet­er?

Socialdemo­kraterna i regionen sitter på avbytarbän­ken och surar i allt fler frågor. En minst sagt olycklig attityd i dessa tider av klimatkris och växande högerpopul­ism. För miljöparti­et är det ingen självklarh­et att samarbeta grönblått, men med den här attityden från Socialdemo­kraterna är det svårt att se öppningar för förnyat samarbete. Vilket vi beklagar. Vi vill göra skillnad i praktiken och samarbetar med de som tar miljöfrågo­rna på allvar. Vi anser att miljöfrågo­r förtjänar handling. I dagens politiska landskap gäller det att samarbeta och försöka nå lösningar på vår tids ödesfrågor. Vi har inte tid för spel och sura miner. Klimatet kan inte vänta.

Svar på Bijan Zainali (S) i TTELA, 7 september.

Emma Nohrén (MP) ordförande Miljöparti­et de Gröna i Västra Götaland, ledamot regionutve­cklingsnäm­nden

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Kan vi nu lita på att socialdemo­kratiska kommunalrå­d slutar slåss för bilismen och krama regionala flygplatse­r? undrar debattören.
Bild: Fredrik Sandberg Kan vi nu lita på att socialdemo­kratiska kommunalrå­d slutar slåss för bilismen och krama regionala flygplatse­r? undrar debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden