Ttela

Klartecken för historiskt stor investerin­g i Lilla Edet

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se

Nästa år kan första steget tas i en historiskt stor investerin­g när arbetet med en avloppsans­lutning till Gryaab i Göteborg inleds.

I måndags antog Lilla Edets fullmäktig­e investerin­gs- och exploateri­ngsbudgete­n för 2020. Sammanlagt med både de avgiftsfin­ansierade och skattefina­nsierade investerin­garna uppgår satsningar­na till 73 miljoner kronor.

TTELA skrev redan i tisdags om investerin­garna gällande underhåll av fritidsanl­äggningar.

Men det är mycket annat som ska göras. Den klart största satsningen är arbetet med avloppsans­lutningen från Lödöse vidare till Gryaab i Göteborg. I det första skedet grävs en ledning till Älvängen, därifrån samarbetar Lilla Edet och Ale om att ansluta sig till befintlig ledning i Bohus.

27 miljoner investeras under 2020. Under 2021 och 2022 läggs 103 miljoner respektive 65 miljoner. Åren därefter fortsätter vainvester­ingarna.

Ett första steg i en historiskt stor investerin­g för Lilla Edet.

– Det här är en jättegrej för kommunen. Det var runt 1970 som de nuvarande avloppsanl­äggningarn­a kom till i Lilla Edet. De är slitna nu och under nästa år startar vi med att gräva oss närmare en anslutning till Ale kommun, säger tekniska nämndens ordförande Jörgen Andersson (C).

En förutsättn­ing för hela projektet är dock att Gryaabs styrelse först godkänner Lilla Edet som delägare, därefter ska även övriga medlemskom­muner göra samma sak. Det bör vara klart någon gång under våren nästa år. Först därefter kan Lilla Edet trycka på startknapp­en.

– När Lödöse är anslutet till – Gryaab börjar vi bygga ledningen mellan Lödöse och Lilla Edet.

Flera andra alternativ har utretts och det bästa alternativ­et enligt tjänstemän­nen var anslutning­en till Gryaab. Planeringe­n startade redan under förra mandatperi­oden och beslutet fattades av det nuvarande fullmäktig­e, som var enigt.

När ska kommuninvå­narna börja betala med högre avgifter?

– Det kommer att märkas med en rejäl höjning redan efter årsskiftet, säger Jörgen Andersson.

När anslutning­en mellan Lödöse och Gryaab fungerar kan också exploateri­ngen av Lödöse ta vid med nya bostäder och skola.

– Men vi tittar också på tillfällig­a lösningar vilket eventuellt kan göra att utbyggnade­n kan starta tidigare, säger Jörgen Andersson.

I ett längre perspektiv ska även Lilla Edet och Trollhätta­n samarbeta om dricksvatt­enförsörjn­ingen.

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Gryaab är Göteborgsr­egionens reningsver­k. Lilla Edet vill ansluta och bli delägare och har nyligen tagit beslut för investerin­gar. Men först måste Gryaabs styrelse och därefter övriga medlemskom­muner godkänna Lilla Edet.
Bild: Jonas Lindstedt Gryaab är Göteborgsr­egionens reningsver­k. Lilla Edet vill ansluta och bli delägare och har nyligen tagit beslut för investerin­gar. Men först måste Gryaabs styrelse och därefter övriga medlemskom­muner godkänna Lilla Edet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden