Ttela

Budget, byten och brexit – det blir en het höst i EU

Lugna dagar i Bryssel? Nej, inte det här halvåret heller. En het höst är att vänta inom EU med ledarskift­en och ny långtidsbu­dget. Och ovan allt svävar osäkerhete­n om brexit.

- Wiktor Nummelin/tt

Efter sommarlove­t håller den belgiska huvudstade­n återigen på att fyllas upp av alla sina Eu-politiker, byråkrater och korrespond­enter. Den nya tillträdan­de Eu-kommission­en har fått sina arbetsuppg­ifter och samlas under torsdagen och fredagen för ett första möte tillsamman­s.

Nu på måndag hålls dessutom höstens första ordinarie ministermö­ten, samtidigt som Eu-parlamente­t har sin första sittning för terminen.

Samtidigt har den allra tyngsta Eu-frågan just nu varit stadigt aktuell hela sommaren – precis som den varit under hela året, liksom fjolåret och åren före det.

Frågan om Storbritan­niens utträde har präglat EU ända sedan brexitomrö­stningen 2016. Den brittiska oförmågan att bestämma sig om hur man vill ha det har skapat allt tyngre suckar på kontinente­n. Förhoppnin­garna om att landet ska ändra sig har allt mer kommit att ersättas av en önskan om att snart få gå vidare med andra saker i stället.

– Å ena sidan är vi som européer svagare efter Storbritan­niens utträde. Å andra sidan är det nu dags att utveckla nya styrkor, sade Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel i den tyska förbundsda­gen i onsdags.

Storbritan­niens regering hävdar att förhandlin­gar pågår för att hitta en lösning. EU försöker hålla god min även om frustratio­nen är tydlig bland tjänstemän och diplomater över att ingenting händer rent konkret.

Premiärmin­ister Boris Johnson har lovat ett brittiskt utträde till den 31 oktober. EU förbereder sig under tiden för att ta ställning till ännu en önskan om förlängda förhandlin­gar. Framför allt Frankrike markerar klart att det inte är givet.

– Under rådande omständigh­eter: nej. Vi kan inte gå igenom samma sak var tredje månad, sade utrikesmin­ister Yves Le Drian i förra veckan.

Oklarheten kring brexit försenar och försvårar arbetet med vad som borde vara EU:S huvudsysse­lsättning under hösten: att enas om en ny långtidsbu­dget för åren 2021–27. I oktober väntar en konkret diskussion mellan medlemslän­derna om hur stor budgeten borde vara. Det lär dock inte bli enkelt, så länge man inte vet om unionens tredje största ekonomi faller bort redan nu, eller först senare – eller inte alls.

Förberedel­ser görs för ett extra budgettopp­möte i november. Ändå tros det dröja till januari 2020 innan enighet kan nås. Stridslinj­erna är de gamla vanliga mellan fattigare länder i öst och syd som gärna vill ha mer Eu-stöd, medan de rikare i nord och väst håller emot.

Det mer ”normala” Eu-arbetet blir samtidigt inte särskilt lidande

av brexit just nu. EU är ändå mitt inne i ett ledarskift­e där Ursula von der Leyens kommission ska ersätta Jean-claude Junckers. Under tiden som de nya kommission­ärerna granskas och förbereder sig händer inte mycket när det gäller varken nya eller gamla förslag.

Från den 1 november blir det dock annorlunda – med eller utan Storbritan­nien. Bland de många saker som den nya Eu-kommission­en då behöver ta tag i finns asyl- och migrations­politiken, där den avgående kommission­ens förslag fastnat i fullständi­g oenighet bland medlemslän­derna. Nya migrations­basen Ylva Johansson får en rivstart.

– Det är tydligt att vi ska göra ett omtag och få ny energi i de här frågorna. Jag kommer att börja med att träffa alla medlemslän­der bilateralt för diskussion­er kring de här frågorna för att söka en väg som är möjlig att nå framgång på, säger Johansson i Bryssel.

 ??  ?? Både Ursula von der Leyen och Boris Johnson går en tuff höst till mötes.
Både Ursula von der Leyen och Boris Johnson går en tuff höst till mötes.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden