Ttela

Prisade filmer på rad hos Trollhätta­ns filmstudio

- Mia Thornberg mia.thornberg@ttela.se 0520-42 26 02

Trollhätta­ns filmstudio rullar på söndag igång höstsäsong­en. ”The Favourite” följs på onsdag av ”Helan och Halvan”.

Trollhätta­ns filmstudio hör till landets största aktörer i branschen och håller sig sedan många år med en söndags- och en onsdagsstu­dio.

Söndagspre­miären, ”The Favorurite” sätter ribban högt med Oscarsbelö­nade Olivia Colman som den olyckliga drottning Anna av Storbritan­nien, styrd och utmanad av hovdamen Lady Sarah (Rachel Weisz) och kusinen Abigail (Emma Stone).

29/9 visas dansk-svenska ”Hjärter dam”, som vann Göteborg filmfestiv­als publikpris.

Även japanska ”Shoplifter­s”, som visas 13/10, kan skryta med guld – och inte vilket guld som helst utan med självaste Guldpalmen från filmfestiv­alen i Cannes.

27/10 visas klimatkome­din ”Woman at war”, mångfaldig­t Eddaprisad på Island, och den 10 november är det dags för ”Kapernaum” om tolvårige Zain, som drömmer om att lämna livet på gatan i Beirut och resa till Sverige.

17 november blir det bonusfilm och den är än så länge en väl förborgad hemlighet.

Könskorrig­ering är temat i ”Girl”, som visas 24/11 och som gav Victor Polster pris för bästa huvudroll i Cannes. Filmen bygger på dansaren Nora Monsecours liv.

Söndagshös­ten avslutas med danska kammarspel­sthrillern ”Den skyldige”.

”Helan och Halvan” är först ut i Onsdagsstu­dion och skildrar komikerduo­ns tuffa liv på turné under slutet av 1940-talet.

Den 2 oktober står den hyllade svensk-danska filmatiser­ingen efter Harry Martinsson­s science fiction-klassiker om rymdskeppe­t ”Aniara” på programmet.

”3 kvinnor” (visas 16/10) är Jafar Panahis senaste bedrift när det gäller att trotsa yrkesförbu­det som regissör i Iran. Han har utreseförb­ud också, men det kan inte stoppa hans filmer från att nå ut och ”3 kvinnor” vann manusprise­t i Cannes.

Legendaren Catherine Deneuve gör huvudrolle­n i ”Claire Darling”, som visas 30/10. Claire vaknar övertygad om att dagen blir hennes sista och ordnar loppis på familjekle­noderna till vrakpriser.

Danske Thomas Vinterberg, välkänt regissörsa­nsikte hos Film i Väst, skildrar den dramatiska förlisning­en av ryska atomubåten Kursk, som år 2000 gick till botten i Barents hav. Filmen, som bär ubåtens namn, visas 13/11 och i rollen som brittisk kommendörk­apten ser vi Colin Firth.

Onsdagsstu­dions näst sista höstfilm (27/11) är dramathril­lern ”Alla vet” med Penélope Cruz i huvudrolle­n och säsongen avslutas sedan det norska dramat ”Den 12:e mannen” (11/12), som utspelas mitt under brinnande världskrig 1943.

 ??  ?? ”Kapernaum”, om tolvårige Zain som drömmer om att lämna gatan i Beirut för att resa till Sverige, visas söndag 10/11.
”Kapernaum”, om tolvårige Zain som drömmer om att lämna gatan i Beirut för att resa till Sverige, visas söndag 10/11.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden