Ttela

Operations­roboten ersätter skalpellen

- Niclas Jonasson niclas.jonasson@bohuslanin­gen.se 0522-99200

Nyheter: Överläkare­n Jesper Swärd har kämpat i sju år för att få en operations­robot till urologen i Uddevalla. På måndagen invigdes den: ”Det är lite mer Nintendo-style”, säger Swärd.

Adjö skalpell – välkomna robotarmar. Det var budskapet när operations­roboten Sara invigdes på Uddevalla sjukhus. Roboten ska användas vid prostataca­nceroperat­ioner och ska leda till att fler opereras – och att de inte behöver stanna lika länge. Men i inledninge­n har man halverat antalet operatione­r.

Egentligen har den stått på sjukhuset sedan maj. Och egentligen har den redan använts i fem operatione­r. Men på måndagen var den redo för den officiella invigninge­n: operations­roboten Sara, en förkortnin­g av orden surgery advanced robot assistant.

– Robot är egentligen ett felaktigt begrepp. Den är inte programmer­ad att göra någonting, utan varje liten rörelse styrs av en mänsklig hand. Det är mer som en lastbilskr­an, det krävs mänskliga beslut, säger Peter Heie, styrelseor­dförande för Nu-sjukvården.

Roboten, om man ändå väljer att kalla den det, har till en början använts endast för ingrepp på patienter som fått diagnosen prostataca­ncer. Inom några veckor börjar man också operera för njurcancer med hjälp av Sara.

– Det är lite att vinna eller försvinna för oss. Vi hade inte kunnat fortsätta om vi inte hade fått den, säger Jesper Swärd, överläkare på urologen.

Ingreppen skiljer sig inte jättemycke­t åt, om man jämför det traditione­lla sättet att operera på med att göra det med robot.

– Man ser bättre, roboten har en förstoring­sförmåga och man kan göra ingreppet precisare. Men på insidan är det ungefär samma sak.

Skillnaden syns i stället på utsidan. När kirurgerna överger skalpeller­na för fyra robotarmar behöver de inte göra stora snitt i buken. Mats Karlsson och Kent Sjöholm har båda opererats för prostataca­ncer. Mats opererades med skalpell – Kent med operations­robot.

– Problemen som kan uppstå är desamma. Men man kan återhämta sig snabbare, säger Mats Karlsson.

Han och Kent Sjöholm jämför hur länge de fick stanna på sjukhuset efter operatione­rna.

– Jag låg kvar i fyra dygn. Hur länge var du kvar, Kent?

– Jag låg på operations­britsen vid 17 och skickades hem klockan 11, dagen efter.

Men det nya sättet gör också att ingreppen tar längre tid, berättar överläkare­n Jesper Swärd. Under en övergångsf­as har man gått från två operatione­r per dag till en.

– Det är ny teknik och vi är vana vid skalpeller. Det är lite mer Nintendo-style. Men det är lika hög säkerhet. Patientsäk­erheten är ändå viktigast. Vissa vi har pratat med säger att det tar ett år innan man kan vara på samma nivå, andra säger ett halvår, men jag tror att vi är där om ett par månader, säger han.

Prislappen för Sara landade, inklusive kringutrus­tning och lokalanpas­sningar, på knappt 25 miljoner kronor. Samtidigt som Nu-sjukvården gör nedskärnin­gar i personal, bland annat på urologen.

– Vi jobbar ständigt för att få en budget i balans. Det första vi måste göra för att lyckas med det är att leverera de operatione­r som har beställts, säger Peter Heie, styrelseor­dförande för Nu-sjukvården.

 ??  ??
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Överläkare Jesper swärd är den som, i sju år, kämpat för att sjukhuset ska få en operations­robot och får äntligen visa upp den för nu-sjukvården­s ordförande peter Heie.
Bild: Lasse Edwartz Överläkare Jesper swärd är den som, i sju år, kämpat för att sjukhuset ska få en operations­robot och får äntligen visa upp den för nu-sjukvården­s ordförande peter Heie.
 ??  ?? med hjälp av små joysticks och trampor styr kirurgen operations­roboten: ”nintento-style”, säger överläkare Jesper swärd.
med hjälp av små joysticks och trampor styr kirurgen operations­roboten: ”nintento-style”, säger överläkare Jesper swärd.
 ??  ?? sjukhusdir­ektör björn Järbur fick i uppdrag att, med hjälp av sara, klippa bandet.
sjukhusdir­ektör björn Järbur fick i uppdrag att, med hjälp av sara, klippa bandet.
 ??  ?? mats Karlsson och Kent sjöholm har båda opererats för prostataca­ncer.
mats Karlsson och Kent sjöholm har båda opererats för prostataca­ncer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden