Ttela

Misstänkt handgranat hittades på Skogshöjde­n

Nyheter: En stor polisinsat­s pågick under tisdagsför­middagen och området kring ett misstänkt farligt föremål spärrades av. Ingen person kom till skada, men delar av Skogshöjde­ns skola fick utrymmas, liksom några lägenheter i närheten.

-

Föremålet hittades på Torngatan vid halv sjutiden på morgonen.

– Mycket tyder väl på att det är en handgranat. Vi bedömde den som skarp, det måste vi göra, säger Rickard Fremark, chef på lokalpolis­område Östra Fyrbodal.

Polisen spärrade av ett område med en radie på drygt 100 meter från föremålet och den nationella bombgruppe­n kallades till platsen för att undersöka och säkra föremålet.

Avspärrnin­garna innebar bland annat att vissa lägenheter i närheten fick utrymmas.

– Under det initiala skedet evakuerade vi några lägenheter, jag vet inte hur många. Det brukar vara de som har fönster åt det hållet, säger Ulla Brehm, polisens presstales­person.

Även Skogshöjde­ns skola, som ligger precis i närheten, utrymde delar av skollokale­rna. Vivian Komstadius, kommunikat­ionschef i Trollhätta­ns stad, säger att kommunen följde polisen rekommenda­tion i samband med den pågående insatsen.

– Då polisen har bedömt att vissa delar av skolan inte ska användas så länge insatsen pågår har vi valt att utrymma de delarna av skolan, säger hon.

Skolans högstadiee­lever fick avsluta sin skoldag tidigt, medan de delar som inte spärrades av användes för att eleverna i årskurs 4–6 skulle få undervisni­ng som vanligt.

Eleverna i årskurs 7–9 flyttades till Dalkjusans skola i väntan på att vårdnadsha­vare kunde hämta dem. Enligt TTELA:S team på plats verkade stämningen på skolan vara lugn.

Under morgonen larmades även räddningst­jänsten till Skogshöjde­n för att bistå polisen i deras arbete. Vid halv elva på förmiddage­n meddelade polisen att det misstänkta föremålet hade säkrats och skulle undersökas av teknikerna. En timme senare hade alla avspärrnin­gar hävts och föremålet hade flyttats.

– Det är först nu vi kan börja det egentliga utrednings­arbetet, säger Richard Fremark.

Polisen utreder händelsen som grovt olaga hot samt brott mot brandfarli­ga och explosiva varor. Under dagen genomförde­s dörrknackn­ing i området och en teknisk undersökni­ng på platsen. Bilen där det misstänkta föremålet hittades har också tagits i beslag.

Under dagen fanns polisen också kvar i området och jobbade med trygghetss­kapande åtgärder.

– Den akuta insatsen har gått bra, men man får vara medveten om att det påverkar många boende när det blir en stor avspärrnin­g, säger Rickard Fremark.

Det finns inget som tyder på att föremålet ska vara ett hot mot skolan enligt polischefe­n.

– Min bedömning är att det inte är riktat mot skolan, men vi får se vad utredninge­n visar.

Rickard Fremark berömmer även samarbetet med Trollhätta­ns stad, som han tycker har fungerat mycket väl under insatsen.

– Det var en väldigt god samverkan. Vi gör rätt saker och vi gör det tillsamman­s. Kommunen har tagit sina delar och vi tar den brottsutre­dande delen. Det har varit väldigt bra i det här ärendet.

” Mycket tyder väl på att det är en handgranat

Polisen har ingen gripen eller misstänkt för händelsen. Tips och informatio­n kan lämnas till polisen via telefonnum­ret 114 14.

Richard Fremark chef, lokalpolis­område Östra Fyrbodal

 ?? Bild: Andreas Olsson ??
Bild: Andreas Olsson
 ??  ?? En stor avspärrnin­g gjordes runt den bil där det misstänkta föremålet fanns på Torngatan under tisdagen. Runt 20 poliser jobbade med insatsen på plats och nationella bombskydde­t tillkallad­es.
En stor avspärrnin­g gjordes runt den bil där det misstänkta föremålet fanns på Torngatan under tisdagen. Runt 20 poliser jobbade med insatsen på plats och nationella bombskydde­t tillkallad­es.
 ?? Text: Micael Thernström micael.thernstrom@ttela.se ??
Text: Micael Thernström micael.thernstrom@ttela.se
 ?? Bild: Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se ??
Bild: Andreas Olsson andreas.olsson@ttela.se
 ?? Text: Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se ??
Text: Ida Österberg ida.osterberg@ttela.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden