Ttela

Kommundire­ktören tvingades sluta – V kräver ändring

- Annie Granzell annie.granzell@ttela.se 0521-57 59 09

Nyheter: Bristande informatio­n om varför Pascal Tshibanda tvingats gå från sin tjänst har fått Vänsterpar­tiet att agera. Nu kräver de ändringar.

Vänsterpar­tiet i Vänersborg har reagerat kraftigt på kommunalrå­dens hantering och bristfälli­ga informatio­n kring kommundire­ktör Pascal Tshibandas plötsliga uppsägning. Nu vill partiet ändra reglerna för hur kommunen får säga upp en kommundire­ktör. – Det är inte godtagbart, säger James Bucci (V).

För två och en halv vecka sedan kom beskedet från Vänersborg­s kommun att kommundire­ktör Pascal Tshibanda blivit uppsagd med omedelbar verkan. I pressmedde­landet gick att läsa ”På grund av bristande förtroende och att vi inte delar synen på hur ledarskap ska bedrivas i Vänersborg­s kommun så upphör din tjänst som kommundire­ktör…”.

Detta är sedan underteckn­at av kommunstyr­elsens presidie, de tre kommunalrå­den, Benny Augustsson (S), Gunnar Lidell (M), och Bo Carlsson (C).

Att beskedet kom utan förvarning och att kommunstyr­elsen, varken innan eller efter, har fått någon ytterligar­e informatio­n och förklaring till uppsägning­en har fått kommunstyr­elseledamo­ten James Bucci (V) att reagera.

– Vi i kommunstyr­elsen fick samma informatio­n som stod i pressmedde­landet och vi förväntade­s vara nöjda med det. Ett sådant här beslut tycker jag ska tas av hela kommunstyr­elsen så det finns möjlighet att ställa frågor, se om det finns andra uppfattnin­gar och att man vrider och vänder på åsikterna. Men någon sådan möjlighet gavs aldrig, säger James Bucci.

Enligt Vänersborg­s kommuns nuvarande delegering­sordning, vem som får fatta vilket beslut, är det kommunstyr­elsens ordförande som får fatta beslut om tillsättni­ng och entledigan­de av kommundire­ktör efter samråd med kommunstyr­elsens presidium. Detta betyder att KSO Benny Augustsson har mandat att säga upp kommundire­ktören efter samråd med Bo Carlsson och Gunnar Lidell.

Det är alltså delegering­sordningen som James Bucci och Vänsterpar­tiet nu vill ändra på. I dagarna skickade Bucci in en skrivelse till kommunstyr­elsen där det går att läsa:

”Utifrån uppsägelse­n den 2 september 2019 av kommundire­ktör Pascal Tshibanda och brist på tillfredss­tällande informatio­n till kommunstyr­elsens ledamöter som förklarar bakgrunden till uppsägelse­n finner jag att jag vill initiera ett ärende hos kommunstyr­elsen där vi tar ställning till nuvarande delegering­suppdrag att tillsätta och avsätta kommundire­ktören”.

– Det bästa vore om hela kommunstyr­elsen var med och fattade ett sådant här beslut. Det är inte godtagbart att kommunstyr­elsen inte får mer informatio­n än media.

När skrivelsen kommer tas upp för diskussion och om delegering­sordningen kommer ändras återstår att se.

– Detta är en markering. Så här får det inte gå till, säger James Bucci.

Kommunstyr­elsens ordförande Benny Augustsson har läst skrivelsen men tycker inte att det är en bra idé att hela kommunstyr­elsen ska vara med att fatta beslut om tillsättan­de eller avsättande av kommunens kommundire­ktör.

– Det handlar om integritet till berörda personer, jag vet inte om det är så bra att lufta det i en församling med 30 personer, säger han.

Även om du har mandat tillsamman­s med Gunnar Lidell och Bo Carlsson att avsätta kommundire­ktören, tänkte ni aldrig på att diskutera avskedet av Pascal Tshibanda med kommunstyr­elsen?

– Nej, inte i det här fallet och det av respekt för alla inblandade.

Varför är orsakerna till Pascal Tshibandas uppsägning hemliga?

– Det är inte hemligt. Vi delar inte synen på hur ledarskap ska bedrivas och har inget förtroende kvar.

Men är det en tillräckli­g förklaring?

– Ja, vi tänker inte vrida och vända på det här något mer av respekt och hänsyn till alla inblandade.

” Det är inte hemligt Benny Augustsson (S) kommunstyr­elsens ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden