Ttela

Tack miljödomst­olen – ert beslut värmde

-

Nyligen kom ett domslut från Vänersborg­s Tingsrätt i ett principiel­lt viktigt mål om avgiftssky­ldighet till kommunalt vatten och avlopp. Frågan har gällt om en fastighets­ägare ska anses avgiftssky­ldig för anslutning till det kommunala va-nätet eller inte, trots att man har en egen lösning som är minst lika bra, eller bättre än den lösning som kommunen erbjuder. Gällande den aktuella familjens vattenbeho­v täcks detta mer än väl av en egen brunn. När det gäller avloppet har man konstruera­t ett system som både renar vattnet och använder näringen i avloppet till odling för husbehov. Ett helt otroligt bra system, enligt mig, tidigare har de fått tillstånd från Vänersborg­s kommun och deras miljönämnd.

Men trots detta så krävde Vänersborg­s kommun familjen på en anläggning­savgift om 194 935 kronor. Dessutom tillkommer vid inkoppling av fastighete­n fasta och rörliga avgifter för att kommunen ekonomiskt ska kunna driva va-nätet.

I den rättegång som nu avslutats kom domen som ger familjen i Vänersborg rätt att fortsätta använda sitt egenbyggda system, som i domslutet anses lika bra eller bättre än kommunens va-lösning. Detta är enligt mig veterligen det första fallet i Sverige där detta tillåts inom ett verksamhet­sområde för kommunalt va. Domen innebär således att man slipper den höga anslutning­savgiften och årliga kostnader. Systemet bygger på total återvinnin­g av allt vatten som används och familjen kan minska sina inköp av grönsaker och frukter via den egna odlingen. Kvar att betala blir en årlig kostnad mellan 500 till 2 000 kronor för underhåll av avloppsanl­äggningen.

Men den stora årliga kostnadsbe­sparingen är återvinnin­gen av vatten och värme. För vid en anslutning till det kommunala va-nätet måste dessa resurser annars köpas in den traditione­lla vägen.

Detta visar på att om samhället väljer att tillåta ekologiska kretslopps­lösningar kan vi spara stora ekonomiska belopp. Detta innebär att värna ovärderlig­a resurser som rent dricksvatt­en och näringsämn­en som vi får genom vår avföring som är den bästa växtnäring­en.

Vi vet att när toalettinn­ehållet blandas med alla övriga avlopp har vi en soppa som milt uttryckt är ett miljögift. Dessutom är det inget som bör släppas ut lättvindig­t i olika recipiente­r som sjöar och hav. Dessutom minskas kostnadern­a om vi bygger typ som Solvarm i framtiden.

Tack miljödomst­olen i Vänersborg – ert beslut värmde en gammal man och till Vänersborg­s kommun – ta till vara på den kraft i ekologiskt tänk som Solvarms har.

Tom Hagström S-medlem

 ?? Bild: Niklas Johansson ?? Tack miljödomst­olen i Vänersborg – ert beslut värmde en gammal man och till Vänersborg­s kommun – ta till vara på den kraft i ekologiskt tänk som Solvarms har, uttrycker skribenten.
Bild: Niklas Johansson Tack miljödomst­olen i Vänersborg – ert beslut värmde en gammal man och till Vänersborg­s kommun – ta till vara på den kraft i ekologiskt tänk som Solvarms har, uttrycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden