Ttela

Inkludera alla i klimatomst­ällningen

-

Tiden och platsen för omställnin­gen är här och det är nu. På alla håll ställer Sverige om. Den gröna omställnin­gen sker inte av sig självt utan är resultat av politisk handlingsk­raft. Nu tar vi nästa steg och banar vägen för fler att vara med.

Det ska vara lätt att resa klimatsmar­t. När vi ökar nattågstra­fiken både inom Sverige och till Europa skapar vi förutsättn­ingar för att fler ska kunna göra just det. Genom investerin­gar i laddinfras­truktur i hela Sverige bereder vi vägen för en bred elektrifie­ring. Vi kompletter­ar klimatkliv­et med att bygga nya laddstolpa­r på vita fläckar längs viktiga vägar i hela landet. Tillgången till biogas till fordon förstärks.

Genom klimatkliv­et ges fler möjlighet att delta i omställnin­gen. Företag, kommuner och regioner kan söka om bidrag för att genomföra åtgärder som minskar utsläppen och gör så att fler ges förutsättn­ingar att göra rätt. Det fantastisk­a är så många vill göra sin del av omställnin­gen att vi behöver höja anslagen så att de räcker till fler goda initiativ.

Företagen och industrin är och vill vara en viktig del av klimatarbe­tet, men de behöver ges rätt förutsättn­ingar för att kunna ställa om. Under förra mandatperi­oden initierade Miljöparti­et industrikl­ivet som går in med pengar för att processind­ustrin och stålindust­rin ska kunna göra gröna investerin­gar för framtiden och drastiskt minska sina utsläpp.

Sverige kan och ska vara ledande i elektrifie­ring av alla typer av fordon. Samarbete mellan stat och näringsliv är avgörande och därför säkrar vi finansieri­ngen till ett utveckling­scenter för elektromob­ilitet. Klimatprem­ien för elbussar utvidgas till att också täcka arbetsmask­iner, till exempel i jordbruket.

Miljöparti­ets mål är en inkluderan­de omställnin­g till en fossilfri ekonomi. En stor omställnin­g av samhället måste inkludera alla delar av Sverige och alla människor som bor här.

Karolina Skog

ekonomiskp­olitisk talesperso­n MP Esther O’hara

kommunalrå­d MP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden