Ttela

Nya boenden klubbades i oenigt kommunfull­mäktige

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se

Ett nytt boende inom socialpsyk­iatrin vid Stavregård­en blir av, liksom det planerade Lss-boendet på Sylte – trots att det senare är överklagat till domstol. Det beslutade kommunfull­mäktige i Trollhätta­n i måndags.

Under flera år har Trollhätta­ns stad planerat för att avveckla boendet för personer med psykisk funktionsn­edsättning på Lantmannav­ägen. Boendet anses inte lämpa sig särskilt väl för målgruppen och i april beslutade kommunstyr­elsen att lokaler på Slättbergs­vägen vid Stavregård­en ska byggas om.

Där finns fyra enplansbyg­gnader med tio serviceläg­enheter i varje. Ett av husen är Lss-boende sedan 2017 och sedan i våras står ett annat av husen tomt. Där vill kommunen bygga om till nio lägenheter för socialpsyk­iatrin, samt en gemensamhe­tslokal, personalut­rymmen och uteplatser vid varje husentré.

Under måndagens kommunfull­mäktigemöt­e uppgav Sverigedem­okraterna att de ogillar planerna.

– Boendet blir alltför likt en institutio­n. Våra farhågor är att det inte alls blir bra, vi yrkar därför att förslaget avslås, sade Lasse Henriksen (SD).

Utan längre diskussion bifölls förslaget att boendet blir av på Stavre. SD reserverad­e sig mot beslutet.

Debatten blev desto längre när frågan om det nya Lss-boendet på Humlevägen på Sylte skulle avgöras.

När ett vård- och omsorgsboe­nde på Humlevägen flyttades öppnades möjlighete­n för att möta behovet av fler Lss-boenden, boende inom lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade.

Vid ett fullmäktig­emöte i april beslutades om projekteri­ng och upphandlin­g för att bygga om lokalerna på Humlevägen.

” Boendet blir alltför likt en institutio­n. Våra farhågor är att det inte alls blir bra, vi yrkar därför att förslaget avslås.

– Vi överklagad­e beslutet till förvaltnin­gsrätten eftersom det inte togs i samråd med intresseor­ganisation­er, som till exempel FUB. Det vore klokt att invänta ett beslut därifrån, som vad jag förstår ligger nära i tid. Hur kommer ni att agera om vi får rätt? Vi yrkar att ärendet bordläggs, sade Ann Eriksson (M).

SD yrkade på avslag och Centerpart­iets Sofia Lindholm sade:

– Även vi vill att förslaget avslås. Dels på grund av den pågående rättsproce­ssen, dels eftersom förslaget inte följer Lss-lagstiftni­ngens intentione­r. Det är inte rimligt att ordna en halvmesyr bara för att det inte finns tillräckli­gt med Lss-platser.

Kommunalrå­d Paul Åkerlund (S) uppgav att man känner sig trygg med byggplaner­na och skulle det vara så att länsrätten har invändning­ar är man beredd att betala en eventuell sanktionsa­vgift.

– Uppseendev­äckande att S vill driva igenom en fråga som ligger för rättslig prövning. Och att man hellre betalar sanktionsa­vgifter istället för att lägga pengarna i verksamhet­en, sade Anders Castberger (L).

Röster höjdes för återremiss, men då ärendet redan återremitt­erats en gång ändrade sig SD tillbaka för ett avslag. Anders Castberger påpekade att det återremitt­erade ärendet inte var det samma som kvällens ärende.

Kommunjuri­st Mats Dahlbom fick kopplas in och slutligen avgjordes att det handlade om ett och samma ärende.

S, V, och MP ställde sig då bakom kommunstyr­elsens förslag för byggstart på Humlevägen. SD, M, C, L och Kristdemok­raterna reserverad­e sig mot beslutet. Opposition­en ville hellre invänta vad länsrätten kommer fram till och utifrån det fatta beslut.

Lasse Henriksen (SD)

 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Vid Stavregård­en i Trollhätta­n planeras ett nytt Lss-boende med nio lägenheter.
Bild: Andreas Olsson Vid Stavregård­en i Trollhätta­n planeras ett nytt Lss-boende med nio lägenheter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden