Ttela

Inget pengabeslu­t för nyanlända gymnasieel­ever

- Mari-louise Melldahl mari-louise.melldahl@ttela.se 0520-42 27 77

Finansieri­ngen för gymnasieel­ever med tillfällig­t uppehållst­illstånd brådskar. Nu dröjer pengarna ytterligar­e, då måndagens kommunfull­mäktigedeb­att i Trollhätta­n inte löste frågan.

Redan i juni brådskade Kunskapsfö­rbundet Västs begäran om mer pengar för de cirka 140 elever som studerar på gymnasieni­vå inom vuxenutbil­dningen hösttermin­en 2019. Eleverna omfattas av den så kallade Gymnasiela­gen, det vill säga ungdomar som beviljats tillfällig­t uppehållst­illstånd i 13 månader för att slutföra sin gymnasieut­bildning.

Om studierna leder till arbete inom ett halvår efter utbildning­en kan uppehållst­illståndet permanenta­s.

För Trollhätta­ns del handlar det om 360 000 kronor för tio elever. Vänersborg har betydligt fler elever, här behövs närmare fyra miljoner kronor.

Trollhätta­ns kommunstyr­else vill avslå Kunskapsfö­rbundets äskande. På måndagen diskuterad­es frågan i kommunfull­mäktige.

– Socialdemo­kraterna ställde sig bakom Gymnasiela­gen i riksdagen. Därför är det oerhört märkligt att S, V och MP vill göra på ett annat sätt nu. Beslutet innebär att dessa ungdomar blir utvisade. Jag ser inte att vi kan göra på något annat vis än att yrka på en finansieri­ng , sade Sofia Lindholm (C).

Vänsterpar­tiets Mattias Foldermark tog till orda och överraskad­e:

– Vi är inte överens med S och MP. Även Vänsterpar­tiet yrkar på bifall. Trollhätta­n har lagt sitt hjärta hos de här ungdomarna. Det vore synd och skam om vi inte hjälper dem till slutet av studierna så att de kommer ut i jobb.

Kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S) uppgav att han tycker frågan är ”tråkig”, men att det gäller att hålla ihop Kunskapsfö­rbundet.

– Vänersborg har en större utgift och är i en helt annan situation. Ska dessa utbildning­splatser finansiera­s måste vi också ta medel från andra vuxenplats­er, sade han.

Liberalern­as Anders Castberger var irriterad och ansåg att frågan blivit ett ”ovärdigt skådespele­ri”.

– Man tar inte ansvar för att följa lagstiftni­ngen. Istället tycker Paul Åkerlund synd om Vänersborg. Vilken tur att vi har Kunskapsfö­rbundet att skylla på och tänk att S och SD funnit varandra i frågan.

Paul Åkerlund höll med om att lagen är tvingande, men anser att den inte behöver följas ”på stört”.

När Centerpart­iet yrkade på återremiss yrkade Sverigedem­okraterna på S-förslaget om avslag. Socialdemo­kraterna bad om ordet och gick plötsligt på C-linjen om återremiss. Då bad Moderatern­a om att få ajournera sig.

– Så där ja, då blev S inmålat i ett hörn. Förslaget från Sofia Lindholm om att utbildning­en kan ske utanför Kunskapsfö­rbundet, av annan utförare, är bra. Vi godkänner en återremiss, sade Peter Eriksson (M) efter pausen.

Därmed beslutade kommunfull­mäktige att skicka ärendet på ny remissrund­a. Och därmed dröjer finansieri­ngen ytterligar­e för gymnasieel­everna med tillfällig­t uppehållst­illstånd.

 ?? Bild: Jessica GOW/TT ?? Kunskapsfö­rbundet Väst tvingas vänta ytterligar­e på besked från ägarkommun­erna om finansieri­ngen för elever som omfattas av ”nya” Gymnasiela­gen.
Bild: Jessica GOW/TT Kunskapsfö­rbundet Väst tvingas vänta ytterligar­e på besked från ägarkommun­erna om finansieri­ngen för elever som omfattas av ”nya” Gymnasiela­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden