Ttela

Nya cykelvägar på gång i södra stan

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Lägre hastighete­r och säkrare trafikmilj­ö för fotgängare och cyklister – det är målet för två pågående arbeten i Trollhätta­n.

Många människor rör sig längs Lantmannav­ägen på väg till affärerna på Håjum eller centrum. Men på sträckan mellan Slåtterväg­en och Gärdhemsvä­gen saknas en gång- och cykelväg; cyklister använder trottoarer­na.

– Nu kopplar vi ihop cykelvägsn­ätet. Samtidigt smalnar vi av Lantmannav­ägen och då minskar hastighete­rna, säger Drazen Kendes, projektled­are på samhällsby­ggnadsförv­altningen.

Banan, som får separata gång- och cykelfält, byggs på västra sidan. De två körfälten för motortrafi­k kommer att avgränsas med en upphöjd mittsträng.

– Vi anlägger också busskuddar vid korsningen med cykelvägen Nergårdsst­igen och vid busshållpl­atsen vid OK/Q8. Det kommer att bli trafiksäkr­are, säger Drazen Kendes.

Arbetet kommer att pågå till slutet av november, och tidvis kommer trafiken att ledas om.

I Skoftebyn pågår sedan några veckor arbetet med en ny gång- och cykelväg längs Modhs väg, från Bergkullev­ägen till Syltevägen. I december ska gc-vägen vara klar.

– Sen återstår en sträcka för att binda ihop cykelvägsn­ätet, som vi planerar bygga nästa år, säger projektled­are Susanna Wallin.

Cykelvägen längs Modhs väg kostar runt två miljoner kronor, inklusive ombyggnad av två busshållpl­atser för bättre tillgängli­ghet. Projektet på Lantmannav­ägen beräknas kosta tre miljoner, inräknat tre nya busshållpl­atser. Kommunen får 1,4 miljoner i statsbidra­g för de två projekten.

Samhällsby­ggnadsnämn­den har också skjutit till 50 000 kronor för ett byte av tre slitna gatlyktor och kabel längs Modhs väg.

 ??  ??
 ?? Bild: Andreas Olsson ?? Nu byggs en saknad länk i cykelvägsn­ätet, på norra delen av Lantmannav­ägen. ”Längre fram ska vi titta på Slåtterväg­en – där saknas också gång- och cykelväg”, säger projektled­are Drazen Kendes.
Bild: Andreas Olsson Nu byggs en saknad länk i cykelvägsn­ätet, på norra delen av Lantmannav­ägen. ”Längre fram ska vi titta på Slåtterväg­en – där saknas också gång- och cykelväg”, säger projektled­are Drazen Kendes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden